Statement


trenchwar‘Een stem op Denk is een statement,’ stelde een Dordtse jongeman van Turkse afkomst, zaterdag in deze krant. Dit naar aanleiding van het feit dat deze partij, opgericht door de ‘PvdA-dissidenten’ Kuzu en Öztürk, vandaag precies een week geleden op dit eland maar liefst 3.123 stemmen trok. In Dordt wonen ruim 6.000 mensen van Turkse origine en vermoedelijk heeft ongeveer de helft van hen voor Denk gekozen. Daarbij móet ik een slag om de arm houden omdat ik natuurlijk nooit met honderd procent zekerheid kan stellen dat álle Dordtse Denk-stemmers per definitie Turkse roots hebben.
Hoe dan ook blijft de vraag: is dat een statement? Het zal best… maar wélk statement dan? De Denk-stemmer die afgelopen zaterdag in deze krant geciteerd werd zegt hierover het volgende: ,,Denk vertegenwoordigt vergeten burgers die zich niet gehoord voelen.’’
Maar wat moet ik met die dooddoener? Ik heb de afgelopen maanden… nee jaren, alleen maar ‘vergeten’ en ‘niet gehoorde’ burgers hun nood in de media zien en horen klagen en die mensen stemmen bijna altijd op een protestpartij, dus óf op de PVV (deels gebaseerd op de angst dat Nederland ‘verkleurt’) óf op Denk (vooral gebaseerd op juist de angst voor een al te machtig wordende PVV). Beide groepen stemmen in mijn ogen dus vanuit een negatief gevoel; ze stemmen eigenlijk niet vóór, maar vooral tégen iets… tegen elkaar vooral. De afgelopen verkiezingen hadden in mijn ogen dan ook veel weg van een loopgravenoorlog. Gek eigenlijk, want we wonen met z’n allen, zo zag ik gisteren op het journaal, in het op vijf na gelukkigste land ter wereld, waar we relatief veilig kunnen leven, waar onderwijs en zorg aantoonbaar van hoog niveau zijn en waar het gros van de koelkasten uitpuilt. En ja, ik weet het, dat is puur cijfermatig want er zijn ook mensen die hooguit wat kruimeltjes geserveerd krijgen van de welvaarts-taart die Nederland heet. Maar tóch, nu de stemmen gesproken hebben hoop ik dat we met z’n allen… kiezer en gekozene… één ding gaan doen, namelijk uit onze loopgraven klimmen. Dan maken we pas écht een statement.

Eén reactie

  1. Kleine kanttekening: van de 6000 Dordtenaren van Turkse origine is natuurlijk maar een beperkt deel stemgerechtigd (18 jaar of ouder én Nederlandse nationaliteit), dus de Denk-stemmers (zo ze al uit die groep komen) kunnen niet de helft van die groep zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s