Miljoenenspel


koffertjeDe kwestie doet me denken aan een quiz van tien jaar geleden, gepresenteerd door Beau van Erven Dorens. ‘Deal or No Deal’ heette dat programma en eerlijk gezegd snapte ik geen snars van de spelregels. Wat ik wél begreep is dat je met veel risico kon doorspelen om een hoog geldbedrag te winnen, maar je kon die hoofdprijs ook uit je hoofd zetten en genoegen nemen met minder. Simpel gezegd: héél misschien pakte je een miljoen, maar als je op het aanbod van ‘de bank’ inging, won je gegarandeerd een paar ruggen… zoiets dus.
Het doet me denken aan de situatie waarin de gemeente Dordrecht en negen andere regiogemeenten zich momenteel bevinden. Even uitleggen: uit een fusie van de gemeentelijke energiebedrijven in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht, ontstond in 1995 de Eneco. De gemeenten verkochten destijds hun eigen energiebedrijven, maar hielden daar een leuk aandelenpakketje aan over. Dordrecht, met ruim 9 procent aan aandelen, ontvangt daardoor jaarlijks een ‘extraatje’ van vele miljoenen en da’s een lekker buffertje om eventuele gaten in de begroting te dichten. Sinds begin dit jaar zijn Eneco-aandelen (als gevolg van een nu wettelijk toegestane bedrijfssplitsing) vrij verhandelbaar en worstelen de gemeenten met de vraag of ze door verkoop van hun aandelen in één keer vele miljoenen moeten beuren of dat ze hun kas structureel willen blijven spekken met dat jaarlijks uit te keren dividend. Rotterdam neigt naar verkoop, maar Dordt twijfelt nog en da’s begrijpelijk. Je kunt immers maar één keer cashen en verliest je buffertje voorgoed. Je zou zeggen… kies voor zekerheid en continuïteit, maar op de achtergrond speelt ook nog een andere vraag, namelijk of Eneco wel een gezonde toekomst heeft. Kan dit bedrijf stand houden tegen RWE, Eon en EdF, die véle malen groter zijn en over eigen elektriciteitscentrales beschikken? Eneco heeft die, met uitzondering van een windpark, niet en koopt bijna al haar stroom in van de concurrentie.
De gemeenteraad, goed beschouwd bestaande uit goedwillende amateurs, wordt nu min of meer gedwongen een risicovol spelletje ‘Deal or No Deal’ te gaan spelen met gemeenschapsgeld. Da’s best bizar eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s