Kunstkerk


kunstkerkIk loop er dagelijks langs en elke dag doet dat een beetje meer pijn. De Kunstkerk in de Museumstraat staat te verloederen en dat gaat niet alleen mij, maar ook de buurt, zeer aan het hart. Het hád namelijk zo anders kunnen zijn… als die ‘buurt’ een eerlijke kans gekregen zou hebben.
Vorig jaar is de Kunstkerk verkocht, of beter gezegd ‘gegund’ aan twee vastgoedpartijen, namelijk Ames en Dudok. Die kregen van de gemeente de voorkeur boven een uitgewerkt plan van een twintigtal buurtbewoners, die zich (op initiatief van Movies-uitbater Geert ter Steeg) verenigd hadden in een coöperatieve vereniging, genaamd Community Trust. Deze groep, ondersteund door zo’n 80 zogeheten ‘founding supporters’,  wilde van de Kunstkerk een bescheiden, evenementenlocatie (met ondersteunende horeca) maken. Een plek dus voor debatten, lezingen, culinaire activiteiten, beeldende kunst, muziek, dans en allerhande buurt-activiteiten… kortom de Kunstkerk zou een ‘open’ en multifunctionele ruimte worden, bestemd en geschikt voor buurt en binnenstad.
Met dat plan voldeed de Community Trust volledig aan de door de gemeente opgestelde verkoopvoorwaarden, maar ondanks dat liep het allemaal anders: toegegeven, het plan werd aangehoord, maar dat leek toch vooral  een spel voor de bühne. De initiatiefnemers hebben zich door de gemeente namelijk nooit serieus genomen gevoeld en kregen al snel het gevoel dat de beleidsmedewerkers met wie ze in gesprek waren eigenlijk al eerder een specifieke koers hadden uitgezet. Het was dan ook geen verrassing dat de gemeente (na eerst plichtmatig het procedure-spelletje te hebben meegespeeld) besloot om te doen wat men tóch al van plan was, namelijk om die Kunstkerk te verkopen aan Ames en Dudok. Dat was pijnlijk, vooral ook omdat de gemeente vervolgens nauwelijks informatie verschafte over de exacte plannen van deze projectontwikkelaars. Die hadden, en ik citeer, ‘slechts een idee’ en dat idee mocht vooral niet openbaar gemaakt worden.
Een buurtbewoner verwoordde het gisteren als volgt: ,,Deze bijna Limburgs aandoende geheimzinnigheid, plus het feit dat de Kunstkerk nu nodeloos staat te verkrotten, is voor ons onverteerbaar.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s