Tiltunnel


kiltunnelDe Kiltunnel, in de volksmond ook wel ‘tiltunnel’ genoemd, bestaat over een paar maanden precies veertig jaar. Gaan we dat vieren op 1 november aanstaande of houden we het op een klassieke minuut stilte met de portemonnee in gedachten? Persoonlijk zou ik voor het laatste kiezen want het zit mij (en ik vermoed dat ik daarin niet alleen sta) behoorlijk dwars dat deze verbinding tussen Dordt en ’s-Gravendeel na vier decennia nog altijd een betaalde verbinding is. Dat ding moet zichzelf inmiddels toch al lang hebben uitbetaald? Of ben ik nu erg naïef?
Gisteren las ik dat er het afgelopen jaar een recordaantal van ruim vier miljoen gemotoriseerde voertuigen onder de Dordtse Kil door gereden is. Uit deze cijfers, die zijn terug te vinden in het jaarverslag van het ‘Wegschap Tunnel Dordtse Kil’ blijkt, dat er sinds 2014 steeds meer ‘reizigers’ de route via de tunnel kiezen. Hoe dat komt wordt niet vermeld, maar er zal ongetwijfeld een combinatie van factoren aan ten grondslag liggen. We zijn immers druk bezig om uit de crisis te komen en dan zie je (overal in de Randstad trouwens) de wegen weer meer en meer volstromen. En dat geldt natuurlijk ook voor de A29 (de ‘tolmijdersroute’ bij uitstek) die de laatste jaren steeds vaker dichtslibt. Veel automobilisten kiezen dan uiteindelijk toch weer voor tijdwinst via de tunnel, want uren in de file staan is, buiten het feit dat dit geen pretje is, uiteindelijk (vooral voor zakelijk rijders) óók een kostenpost. Hoe dan ook blijft de vraag waarom de Kiltunnel nog altijd niet gratis is. Je zou zeggen, nog drie jaar geduld, want in 2020 is de tunnel geheel en al afbetaald. Maar helaas, rond die tijd is ‘ie aan een grootscheepse renovatie toe, die naar verwachting zo’n 20 miljoen euro gaat kosten. Een tolvrije, want rendabele Kiltunnel zit er dus, zelfs na veertig jaar en ik vrees ook na vijftig jaar, niet in. Ik vind dat een grote vorm van bestuurlijk mis-management en stel dan ook voor dat we de Kiltunnel, ter gelegenheid van het aanstaande jubileum officieel omdopen tot Schaamtunnel.

Afbeelding: Peter Koster (AD De Dordtenaar)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s