Wijnstraat


wijnstraat 1929Het is een straat waar je maar liefst 60 Rijksmonumenten aantreft, fraai betegeld en met een mooie kronkel er in. Die flauwe s-bocht is misschien wel de mooiste ‘eigenschap’ van de Wijnstraat, want bij elke stap die je er zet (het maakt niet uit welke kant op) ziet ‘ie er nét een beetje anders uit. De Wijnstraat is uitermate fotogeniek en geliefd bij schilders en filmmakers… wél een tikkie donker omdat het er smal is en omdat de huizen er hoog zijn. Het zonnetje moet er naar grotere hoogten stijgen om de straat te kunnen verwarmen en verlichten. Eigenlijk zouden er louter deftige dames en heren (met hoeden) op ouderwetse rijwielen door de Wijnstraat mogen toeren en eh… nou ja goed dan…  zo af en toe ook een paardentram of een koetsje.
Helaas is de Wijnstraat anno 2017 helemáál niet zo romantisch. Het is een drukke verkeersader waar dagelijks honderden auto’s, bussen, bestelwagens en zelfs vrachtwagens doorheen denderen. En dát vanaf twee kanten, terwijl die straat daar, qua breedte, helemáál niet geschikt voor is. Ruim vijf jaar geleden zijn hier de trottoirs verbreed en is de bestrating veranderd om de trillingshinder van zwaar verkeer (er ontstonden scheuren in huizen) zoveel mogelijk in te dammen. Maar die stoepverbreding maakte de rijbaan smaller en omdat er aan één kant van de Wijnstraat ook nog eens auto’s geparkeerd staan, kun je er alleen maar doorheen rijden als er nét even geen tegenligger aankomt. Maar die komt er meestal wél, zodat er altijd weer iemand achteruit moet steken. Wie dáár dan weer achter zit moet ‘mee’, behalve als hij of zij nét de mazzel heeft te kunnen ‘wegduiken’ in een leeg parkeervak of de stoep op. Resultaat: veel getoeter, gemopper en soms zelfs een handgemeen. De straat schreeuwt om eenrichtingsverkeer, maar de keerzijde daarvan is dat er dán weer ruimte ontstaat voor hardrijders en dus wil de gemeente het tweerichtingsverkeer handhaven. In mijn optiek is dat verkeerd geredeneerd. Wél éénrichtingsverkeer invoeren (stad in) en de straat verder dusdanig inrichten dat je er louter stapvoets kunt rijden, lijkt me veel logischer.

Afbeelding: de Wijnstraat in 1929

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s