55 euro?


55 euroVorig jaar, zo vlak voor carnaval, was ik een paar daagjes in Venlo. Daar las ik op een affiche de aankondiging van een optreden van een fanfareorkest met de welluidende naam ‘Toetie noch Bloazie.’ Héél gek, maar die naam schoot me ineens te binnen toen ik gisteren in deze krant over een wel heel onrealistisch voornemen van b&w in Hendrik-Ido-Ambacht las. Het college aldaar wil namelijk haar inwoners het lieve sommetje van 55 euro gaan laten ophoesten voor het ophalen van hun grof vuil. En nu heb ik best begrip voor het feit dat een gemeente op een dag tot de conclusie komt dat het in deze consumptiemaatschappij gewoonweg niet meer te doen is om een dergelijke service kosteloos te blijven aanbieden, maar een college dat haar inwoners van de ene op de andere dag met een dergelijk hoog bedrag opzadelt, is in mijn ogen een wel héél wereldvreemd college. Trouwens, inwoners van Zwijndrecht kunnen hun borst ook alvast nat maken want het ziet er naar uit dat ditzelfde koetje, uit de stal van HVC-topman en voormalig Dordts wethouder Dion van Steensel, binnenkort ook dáár en later ook in de rest van de Drechtstedengemeentes (met een HVC-contract) gemolken gaat worden. Ik zeg, om maar eens een melkkoetje te citeren, driewerf boe.
Even terug naar dat Ambachtse Toetie-noch-Bloazie-college… denken de wethouders daar nu écht dat die bijdehante Ambachters zo gek zullen zijn om hun grof vuil voortaan nog te laten ophalen? Een selecte groep mensen kan zich dat wellicht moeiteloos veroorloven, maar het gros van de Ambachters, in het bezit is van een auto, gaat z’n rommel natuurlijk voortaan zelf wegbrengen want dat is, voorlopig althans, gratis. Maar er is, ja óók in welvarend Ambacht, een behoorlijk grote groep mensen die zich nóch een auto, nóch zo’n uitgave van 55 euro kan veroorloven. Die mensen worden nu min of meer gedwongen om naar andere oplossingen te gaan zoeken en geloof me, dat zullen niet altijd legale oplossingen zijn. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat er in Ambacht straks een hoop nieuw straatmeubilair zal verschijnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s