Slap


willemshoeve‘Ik reken er op dat de gemeente alsnog een konijn uit de hoed weet te toveren om het ‘gevoelsmonument’ Willemshoeve voor de ondergang te behoeden.’
Zo eindige ik in januari 2016 mijn column over dit met sloop bedreigde gezichtsbepalende pand aan de Venuslaan, dat nog een van de weinige levende herinneringen is aan de pre-Sterrenburgse jaren. Maar helaas, dat konijn is nooit tevoorschijn gekomen en nu ziet het er naar uit dat de Willemshoeve over anderhalve maand, alsnog tegen de vlakte gaat. Ik vind dat beschamend want, dit gebouw mag dan officieel geen monument zijn, gevoelsmatig is het dat natuurlijk wél. Het wil er bij mij dan ook niet in dat men bij de gemeente niet de een of andere constructie heeft kunnen bedenken om de sloop van deze in 1941 gebouwde hoeve te kunnen voorkomen.
Stelde die petitie, ondertekend door maar liefst 1200 plaatsgenoten dan niks voor? En dat voorstel van gemeenteraadslid Eline van der Vorm om het pand alsnog de gemeentelijke monumentenstatus te verlenen… waarom is daar niets mee gedaan?
Als de Willemshoeve straks daadwerkelijk tegen de vlakte gaat is dat te danken aan het feit dat men op het Stadskantoor véél te lang heeft liggen pitten, waardoor de eigenaar nu formeel het recht heeft om over te gaan tot sloop. Als ik vanuit die eigenaar redeneer kan ik me daar nog wel iets bij voorstellen ook, want hij is als het ware de ‘slooproute’ opgejaagd door de gemeente zelf, die zich destijds in de luren heeft laten leggen door een al te halsstarrige welstandscommissie. In december 2014 ging die commissie namelijk voor de tweede keer achtereen niet akkoord met de verbouwingsplannen, terwijl de architect (in opdracht van genoemde eigenaar dus) nou juist zo zijn best had gedaan om het ‘smoel’ van de Willemshoeve zoveel mogelijk te behouden. Murw geslagen door zoveel ambtelijk geneuzel en getreuzel, ziet hij nu dus geen enkele andere uitweg dan slopen en ‘nieuwbouwen.’
Ik eis een bordje voor de deur van het nieuwbouwpand dat hier straks verrijst. Daarop moet staan: ‘Hier stond ooit de prachtige Willemshoeve. Doodsoorzaak: slap gemeentelijk beleid.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s