Grote Kerk


Grote Kerk Dordrecht Avond-800x533

Om noodzakelijk onderhoud aan alle glas-in-lood ramen van de Grote Kerk te kunnen plegen is maar liefst één miljoen euro nodig. Een deel van dat geld zal ongetwijfeld worden opgebracht met inzamelingsacties en vermoedelijk deels ook vanuit een paar andere ‘potjes.’ Het kerkbestuur zal toch wel over iets van een onderhoudsfondsje beschikken toch? En dan zijn er óók nog de 650 Vrienden van de Grote Kerk die jaarlijks minimaal 15 euro per persoon betalen en op verzoek vast nog wel wat meer. Persoonlijk ben ik niet echt een kerkganger (en eerder hoopvol dan gelovig), maar ik ben wel al jaren ‘vriend’, simpelweg omdat ik me geen Dordt zonder die gezichtsbepalende ‘Dordtse Dom’ kan en wil voorstellen.
Om een deel van het onderhoud te kunnen financieren klopte het kerkbestuur aan bij de gemeente, maar daar kreeg men nul op het rekest, wat een mooie ouderwetse uitdrukking is voor: zoek het lekker zelf uit.
Dat gemeentelijk ‘nee’ werd gemotiveerd met het argument dat ‘kerk en staat nu eenmaal gescheiden dienen te blijven.’ Dat klinkt in eerste instantie als steekhoudend, want zo zit onze Staatsinrichting nu eenmaal in elkaar en dat is op zich een prima uitgangspunt: kerk- en staatszaken kun je maar beter ver van elkaar houden, want voor je het weet bepaalt de gemeente op instigatie van de dominee wat er op je bord ligt, wie er naast je in de echtelijke sponde kruipt en wanneer je favoriete voet- of korfbalclubje wel of niet mag ballen. En toch vind ik het een kul-argument van de gemeente. De Grote Kerk is namelijk zo veel meer dan louter een kerkgebouw… het is het ‘smoel’ van de stad, Dordts belangrijkste ‘uithangbord’ en een immense toeristentrekker (lees: ‘money-train’). Het is ook nog eens de trots van alle (ja, ook niet gelovige) Dordtenaren.
Nu wil ik vanaf deze plek niet stellen dat de gemeente die restauratie volledig moet gaan bekostigen. Dat lijkt me wat overdreven en ik besef dat de gemeentelijke ‘fondsen’ niet onuitputtelijk zijn. Maar om hier nou die fundamentele ‘ontvlechtingskaart’ op tafel te leggen lijkt me nou ook weer ongepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s