Magneetvissen


magneet‘Vuurwapen opgevist uit Wantij’, lees ik in mijn krant. Dat móet wel een magneetvisser geweest zijn, was het eerste dat door mijn hoofd schoot. Dat klinkt bijdehanter dan ik ben, want ik moet bekennen dat ik tot voor enkele weken geleden nog nooit van het fenomeen magneetvissen gehoord had. Totdat ik op een warme vrijdagavond begin april, terwijl ik in mijn achtertuin aan de Spuihaven een biertje zat te kantelen, een enorme bak herrie vanaf de Vriesebrug hoorde komen. Nu moest ik tóch even met Blafmans uit (altijd een goeie smoes om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen) en zo maakte ik op de brug kennis met twee enthousiaste Dordtenaren… een vader en een zoon. Magneetvissen, zo legde pa mij vriendelijk uit, is momenteel een ware hype. ,,Eigenlijk is het een natte variant op de welbekende metaaldetector, waarmee je mensen wel eens stranden en bouwterreinen ziet afstruinen. ,,Nou ja’’, zo vervolgde hij zijn verhaal.,,Verder houdt elke vergelijking op hoor, want magneetvissers werken niet met een detector, maar met een magneet aan een touw. Die magneet, met een trekkracht van honderden kilo’s, laat je gewoon in het water zakken en als dat ding zich vast klikt trek je hem weer omhoog. Da’s bijna altijd prijs, zeker in de Dordtse havens, waar mensen al eeuwen achtereen hun rotzooi dumpen.’’ Zoonlief (jaartje of 14) voegde de daad bij het woord en ik zag met eigen ogen hoe hij achtereenvolgens een moersleutel, een verkeersbord en een halve fiets uit het water takelde. ,,Meestal is het ouwe rommel, maar af en toe vind je wel eens iets waardevols… muntjes bijvoorbeeld of gebruiksvoorwerpen uit de oorlog. We hebben ook wel eens een oud geweer en een bajonet opgevist. Wil je het zelf eens proberen?’’
Ik liet de magneet in het water zakken en had meteen ‘beet.’ Het was een breekijzer. De beide heren waren niet onder de indruk van mijn vangst. ,,Daar hebben we er alleen dit jaar in Dordt al minstens vijf van gevonden’’, zegt zoonlief. Pa voegt daar aan toe: ,,Bij bruggetjes in steden vind je altijd inbrekersgereedschap.’’
Weer wat geleerd.

2 reacties

 1. Tof artikel en zeker waar. Ik ben zelf een magneetvisser en heb zelf al wat wapens en dergelijke uit het water weten te halen. Nog enkele tips voor jou lezers.

  1: Bruggen zijn naar mijn mening de beste plaats om mooie vondsten te doen met je magneet.
  2: Begin met een magneet van +- 100 KG en koop vervolgens pas een sterkere.
  3: Altijd opletten waar je gaat magneetvissen, kijk of er geen borden staan.
  4: Bind je touw niet vast aan je hand of dergelijke. Als je magneet vast komt te zitten aan een voorbij varende boot wordt je zo meegetrokken.

  Zijn toch 4 handige tips voor de magneetvisser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s