Coffeeshops


marijuana-not-crackWél of geen coffeeshops in de binnenstad? Of eh… wat minder misschien dan de huidige vijf? En wat dan? Een paar van die toko’s verhuizen richting buitenwijken of industrieterreinen?
Ik weet het, dat zijn een hoop vragen en eerlijk gezegd óók nog eens vragen waar ik zelf niet eens pasklaar antwoord op heb. Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld geen moeite met die coffeeshop bij mij om de hoek, maar ik kan me voorstellen dat mensen die er dichter bij wonen dan ik, daar weer heel anders over denken. En dan heb ik het alleen nog maar over de overlast die coffeeshops met zich mee kunnen brengen, zoals af- en aanrijdende auto’s en scooters en op straat ‘hangende’ herrieklanten. Daarnaast is er ook nog de welbekende principevraag over soft drugs. Zelf ben ik bijvoorbeeld voorstander van het legaliseren van hasj en wiet en wat mij betreft zou dat spul dus ook gewoon bij Albert en Dirk in de schappen moeten liggen… jawel, met keurmerk en al. Het huidige systeem is immers behoorlijk hypocriet, want telen en inkopen is strafbaar, terwijl de verkoop aan de voordeur wordt gedoogd. Dat malle gedoogbeleid speelt dus criminele telers en handelaren in de kaart.
Hoe dan ook, als het aan de bewoners van de binnenstad ligt worden alle, of in ieder geval de meeste coffeeshops, verplaatst naar de rand van de stad, zo werd duidelijk na een soort hoorzitting, vorige week in het Stadskantoor. Maar ik begrijp ook dat Dordtenaren in de buitenwijken en bedrijfseigenaren op industrieterreinen nou niet bepaald zitten te wachten op de komst van een coffeeshop in hun buurtje.
Overigens, terwijl in Dordt overwogen wordt om op z’n minst een aantal van de in het centrum aanwezige coffeeshops naar de randen van de stad te verplaatsen, wordt in Breda nou juist precies andersom geredeneerd. Daar ziet men coffeeshops liever op een overzichtelijke plek in de binnenstad, want in de ‘buitengebieden’ trokken ze daar in het recente verleden behoorlijk wat, laten we zeggen, ‘duister verkeer’ aan.
Ik ben zeer benieuwd naar úw antwoorden op de vragen die ik in deze column opwierp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s