Licentie


localRTV Dordrecht lijkt zich momenteel, zowel bestuurlijk als programma-inhoudelijk, in rustig vaarwater te bevinden. Ik kijk en luister – en niet alleen beroepshalve – met kritisch oog en oor naar de verrichtingen van de lokale omroep en kom tot de voorzichtige conclusie dat het er al een tijdje eigenlijk best heel aardig gaat. Het dagelijkse televisienieuws bijvoorbeeld ziet er tegenwoordig wat strakker uit, met kortere en minder oubollige items (geen minutenlang getrut meer met kindjes en ballonnetjes op schoolpleintjes) en er wordt vaker gebruik gemaakt van voice-overs die niet weggelopen lijken te zijn uit een Zuid Limburgse kindercrèche. Ook op de radio bespeur ik enige vooruitgang, want sinds de breuk met ‘radiopartner’ Media78 (waarmee intern al heel lang geruzied werd) klinkt de zender nu gelukkig stukken minder als een zwak carbonaftreksel van 3FM en 538.
Of er bij RTV Dordrecht nu eindelijk ook iets van een serieus verdienmodel gestalte begint te krijgen, weet ik niet. Wat ik wél weet is dat er hoognodig centen verdiend moeten gaan worden, want met louter de omroepsubsidie en de gemeentelijke aanvulling daarop kun je als lokale omroep van een middelgrote provinciestad never nooit het hobbyistenniveau ontstijgen. De licentieaanvraag voor een komende uitzendperiode van vijf jaar is inmiddels de deur uit en niets lijkt een honorering daarvan door het Commissariaat voor de Media nog in de weg te staan. Hoewel… er is nóg een ‘kaper’ op de kust, namelijk Next Media… voortgekomen uit de ouwe Media 78-clan, die eind vorig jaar door RTVD-hoofdredacteur Ton van Wijngaarden buiten de deur is gezet. Natuurlijk hebben deze voormalige radiomedewerkers het volste recht om mee te dingen naar een uitzendlicentie, maar ik heb het vermoeden dat hun initiatief weinig kans van slagen heeft. Bij meerdere aanvragen vraagt het Commissariaat namelijk advies aan de gemeente. Maar daar is men nou juist zo blij en opgelucht dat het bij RTV Dordrecht momenteel even zo lekker ‘windstil’ is. Een gemeentelijk advies om de aanvragers hun krachten te laten bundelen zie ik er ook niet van komen, want in nóg eens vijf jaar hoekse en kabeljauwse omroeptwisten heeft niemand nog trek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s