Handhaven


prentJa, ik ben me er van bewust… het is makkelijk om over handhaving in het algemeen en over handhavers in het bijzonder te klagen. Als handhaver doe je het immers nooit goed, want je taak gaat gepaard met het uitdelen van geldboetes aan foutparkeerders, hondenbaasjes die hondendrolletjes niet opruimen, wildplassers, graffitispuitertjes en vervelende drinkebroertjes op drinkebroertepleintjes. En die hebben natuurlijk allemaal de smoor in dat ze moeten dokken, dus de populariteitsprijs win je nooit als bonnetjesschrijver. ,,Hé eikel, ga eens boeven vangen’’ of ,,Zeker afgekeurd voor het échte politiewerk?’’ Ik heb het vaak horen roepen in mijn stad  en eerlijk gezegd heb ik het stiekempjes, zij het nooit hardop, ook wel eens gedacht.
Het valt niet mee om handhaver te zijn: door de burger word je ‘gebrandmerkt’ als een flets carbonaftreksel van een heuse politieagent en dan word je óók nog eens veel slechter betaald dan die ook al zo matig gedoteerde gediplomeerde diender. En overal in het land draag je een ander titeltje: handhaver, toezichthouder, opzichter, boa (buitengewoon opsporingsambtenaar), parkeerwachter, of gemeentelijk gastheer (of –vrouw). Ik hou het gewoon bij stadswacht, maar dat heeft alles te maken met het feit dat dit fenomeen voor het eerst onder die naam (in 1989 al) in Dordrecht opdook. Daarna pas volgden steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht en inmiddels lopen er in het hele land van deze gemeentelijke inhuurkrachten rond in stoer ogende pakjes die ernstig (moeten) lijken op heuse politiepakjes. En werk je nou in Dordt dan word je óók nog eens de straat opgestuurd met precies de verkeerde prioriteiten en moet je op bloedhete dagen zwemmende jochies in historische havens en ‘stoute’ winkeliers (want open op een dag dat de stad nou nét een keer lekker volloopt met dagjesmensen) op de bon slingeren. Nee, als stadswacht in Dordrecht ben je wel héél snel de kop van Jut. Ik zal ze, hoe moeilijk ik dat soms ook vind, toch altijd vriendelijk blijven bejegenen; ze worden ook maar aangestuurd… al is het kennelijk door een dirigent die regelrecht lijkt te zijn weggeplukt uit het fanfareorkest ‘Tutti noch Blazie.’

Eén reactie

  1. Nou Kees. Meestal volg je de ontwikkelingen op de voet maar ik wil je erop wijzen dat volgens mij het fenomeen Stadswacht in Dordt niet meer bestaat. Ze hebben tegenwoordig de veelbelovende aanduiding Toezicht op hun rug en zijn in het blauw gekleed. Meestal als je ze al ziet, lopen ze gezellig keuvelend over straat. Het liefst schrijven ze parkeerbonnen uit maar voor de rest heb ik ze nog nooit handelend zien optreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s