Stad op slot


Jonker-Sikke-geslotenZondag was geen goeie dag voor Dordt. Waarom? Omdat de stad op deze dag overduidelijk punten verloren heeft op de nationale en misschien zelfs wel de internationale ‘goodwill-kaart’ van het toerisme. Dordt was zondag namelijk geheel en al ‘op slot’ en daar werd, zelfs al vér voor het middag-uur, veel over gemopperd door teleurgestelde Dordt-gangers.
Dat de ‘reguliere’ winkels op Eerste Pinksterdag niet open waren begrepen de dagjesmensen die mij afgelopen zondag aanspraken, nog wel, maar dat ook alle galerietje en bric-á-brac-zaakjes, juist op deze zonnige zondag onder strenge dreiging van de gemeente, hun deuren gesloten hielden, was niet alleen voor de toeristen, maar óók voor de galeriehouders (varende onder de vlag Kunstrondje Dordt) een grote teleurstelling. ,,Ge woont in een prachtstad hoor, maar het is hier wel een dooie boel. Van toeristen moeten ze hier zeker niet zoveel hebben?’’ vertelde mij een echtpaar uit Gent dat op zoek was naar antiekwinkeltjes die wél open waren. ,,Alles is hier dicht… of hebben we ons vergist en moeten we wellicht naar een ander stadsdeel?’’ Ik moest het echtpaar teleurstellen en het Belgische duo droop af richting de parkeergarage bij mij om de hoek.
Ik ben die zondag, tijdens een lange wandeling met Blafmans, diverse keren aangesproken door ‘zoekende’ toeristen. En ja, ik verwees ze allemaal keurig naar het Schefferplein en het Groothoofd, waar in ieder geval de horeca het toerisme-vaandel nog enigszins hoog hield; maar geloof me, de teleutsrstelling was behoorlijk groot. ,,Mij zien ze hier voorlopig niet terug,’’ aldus een verontwaardigde stadsbezoeker uit Purmerend, die juist extra vroeg naar Dordrecht was gekomen voor een dagje ‘snuffelshoppen’ op en rond de Voorstraat Noord.
Die gemeentelijke over-ijverigheid aangaande de winkelsluitingstijden (er wordt gedreigd met boetes van 600 tot 6000 euro) is een wel héél treurig staaltje van Dordt op z’n smalst. Dat begrijp ik niet, want deze stad, die toeristisch gezien steeds succesvoller ‘concurreert’ met steden als Delft, Leiden, Alkmaar, Breda en Utrecht had zich, juist met het oog op dagen waarvan je vooraf weet dat er extra veel ‘dagjesvolk’ gaat toestromen, toch wel iets flexibeler kunnen opstellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s