Campus


leerpark-dordrecht

Om het Leerpark verder te ontwikkelen tot campus moet daar een treinstation komen… althans dat wil het college van burgemeester en wethouders. Dat stationnetje, of beter gezegd, die veredelde treinhalte, moet niet alleen het Leerpark, maar ook het Gezondheidspark en de Sportboulevard gaan bedienen. Logischerwijs gaat dit dan ten koste van het huidige station Sterrenburg Zuid en terwijl ik dit opschrijf realiseer ik me dat het plan niet bepaald nieuw is. Drie jaar geleden schreef ik al dat zowel de gemeente als de NS van dat Sterrenburgse stationnetje af willen omdat het verouderd en slecht toegankelijk is en omdat de parkeerfaciliteiten er op te grote afstand liggen. Nog hooguit 1150 reizigers maakten er in 2014 dagelijks gebruik van en als dat aantal onder de 1000 komt is het simpelweg afgelopen voor ‘Zuid.’ Nu heb ik de meest actuele cijfers niet tot mijn beschikking, maar ik vrees dat we daar anno 2017 niet ver van af zitten. Met het idee om de treinhalte dus als het ware een stukje op te schuiven is op zich dan ook niks mis, want het reizigerspotentieel op de beoogde nieuwe plek ligt, zo hebben deskundigen berekend, momenteel op ongeveer 2500. Toch zit me iets dwars, namelijk dat hele campus-verhaal. Het Leerpark lijkt namelijk in de verste verte niet op een campus en gaat dat voorlopig niet worden. Waarom niet? Omdat de meeste leerlingen en studenten op vmbo- en mbo-niveau (want die opleidingen bevinden zich op het Leerpark) helemaal geen behoefte aan een campus-omgeving hebben. Zij wonen namelijk in Dordt of in andere Drechstedengemeenten en na schooltijd gaan ze gewoon, per bus, scooter, brommer, fiets of auto, naar hotel Mama.
Een campus heeft pas nut (en noodzaak) als studenten van heinde en ver komen en zich vestigen in de stad waar ze studeren. Zoiets ontstaat pas als je als gemeente hbo- en universitaire opleidingen aanbiedt. Met die stelling wil ik overigens helemaal niks negatiefs zeggen over vmbo’ers en mbo’ers hoor… ik ben namelijk reuze-trots op mijn zoon die momenteel op het Leerpark een mbo-opleiding in de zorg volgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s