Glazenplan


Lets-Go-Green-455x480

Eén foto zegt meer dan duizend woorden luidt het aloude gezegde. Nou ja… in deze column mag ik het in 347 woorden zeggen en Big Rivers zette niet één, maar twee foto’s op de eigen Facebookpagina, maar het punt dat de organisatie wil maken is wel duidelijk: het glazenplan van Big Rivers, aanvankelijk nog door Jan en alleman (onder wie een paar lokale ‘horecabonzen’) ter discussie gesteld, is een groot succes geworden. Voor wie niet weet waar ik het nu over heb, even een korte uitleg. In tegenstelling tot voorgaande jaren moesten de festivalgangers dit jaar een herbruikbaar (en recyclebaar) plastic glas kopen á 2 euro en 50 cent. En toegegeven, dat had wel wat nadelen, want je moest het glas bij je dragen en rondjes bier bestelLen voor je vrienden werd daardoor ietwat ingewikkelder, maar die nadelen, zo bleek, wogen niet op tegen de voordelen… namelijk héél veel minder afval, na afloop van het evenement.
Terug naar de foto’s nu: daarop zien we het festivalterrein bij de Grote Kerk in 2016 en in 2017 na afloop van het laatste optreden en het verschil is overduidelijk: waar het terrein op de laatste zondagavond van het vorig jaar nog bezaaid lag met plastic glazen, zag het terrein er dit jaar, ná het zondagse slotconcert dus, relatief schoon uit… nou ja, met uitzondering dan van wat lege blikjes en sigarettenpakjes. De bezoekers gooiden de glazen (met daarop  het logo van Big Rivers in diverse kleurenvarianten) na afloop van het evenement niet op de grond, maar namen ze mee naar huis, misschien voor de volgende editie of om ze te bewaren als aandenken. Resultaat van dit alles is dat er een afvalreductie van vier ton gerealiseerd is, waarmee de organisatie haar credo ‘Let’s go green’ méér dan waargemaakt heeft. De deelnemende horecaondernemers, die aanvankelijk morrend met het plan akkoord gingen, blijken daarnaast ook nog eens een recordomzet gedraaid te hebben. De ‘afhakers’ op het Schefferplein (zij vonden het teveel gedoe) hebben het dus simpelweg mis gehad. Het zou ze sieren als ze dat toegeven en volgend jaar gewoon weer meedoen.

FOTO: GUUS KOENDERS 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s