Feestje


Herman-Pleij_0001Moeten we 19 juli vieren zoals de Fransen ‘Le quatorze juliet’ (14 juli) en de Amerikanen hun ‘Independence Day’ (4 juli) vieren? Ofwel, moet 19 juli een nationale feestdag worden omdat op deze datum in 1572 de ‘geboorte’ van Nederland zou hebbent plaats gevonden? Geschiedkundigen zijn het eerlijk gezegd nog altijd niet helemaal eens over de exacte status van die zogeheten Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Tijdens deze bijeenkomst, nu 445 jaar geleden in Het Hof, besloten de Hollandse edelen en steden zich aan te sluiten bij het verzet tegen de Spaanse overheerser en werd Willem van Oranje ‘hersteld’ in zijn functie als stadhouder van Holland. Met een beetje goeie wil zou je dus kunnen stellen dat deze bijeenkomst (in feite een soort ‘fundraiser’ om de Spanjaarden te lijf te kunnen gaan) geleid heeft tot ‘iets van een beginnetje’ van wat pas véél later een waarlijk onafhankelijk Nederland werd. In Dordt is ons land, zo stellen de pleitbezorgers, als het ware ‘ontkiemd’ en dát moeten we, net zoals ze dat in Frankrijk en de Verenigde Staten doen, uitbundig vieren en herdenken. Toch is die conclusie menig historicus toch écht een tikkie te kort door de bocht en hier en daar wordt zelfs gesproken van een onbeschaamd staaltje geschiedvervalsing met als doel Dordt nóg beter op de historische en toeristische kaart te zetten. Ik blijf als niet-historicus liever buiten die discussie, die veel te ingewikkeld is om in 347 woorden te behandelen. Ik hou me liever bij de hedendaagse feiten en één van die feiten is dat de bekende historicus, emeritus hoogleraar Herman Pleij (u zag hem vast wel eens voorbij schuifelen in DWDD) zich, tijdens een feestelijke bijeenkomst in Het Hof, waar afgelopen woensdag die Eerste Vrije Statenvergadering herdacht én gevierd werd, de volgende woorden sprak: ‘Hier in Dordrecht is het allemaal begonnen en het is in de westelijke wereld gebruikelijk dat landen dan hun stichtingsdag vieren.’’
Ach, ik hou wel van een feestje en tegen een extra vrije dag heb ik al helemáál geen bezwaar, dus wie ben ik om de goeie man tegen te spreken?

2 reacties

  1. Ik ben historicus, in tegenstelling tot Herman Pleij, die Nederlands studeerde en hoogleraar historische Nederlandse letterkunde was, dus ik wil wel wat opmerken. Een bijzonder aardige man, Herman Pleij, een bevlogen verteller en een geliefd docent, maar soms vliegt hij weleens uit de bocht. Nederland is beslist niet begonnen op die dag. De vergadering, op zich bijzonder belangrijk, was wel een stap in de ontwikkeling die naar de Nederlandse onafhankelijkheid leidde. Die kreeg vorm bij de Unie van Utrecht (23 januari 1579), waaruit zich in 1588 de Republiek der Verenigde Nederlanden ontwikkelde, die overigens pas algemene, internationale erkenning kreeg in 1648, bij de Vrede van Munster (15 mei 1648), een onderdeel van de Vrede van Westfalen. Ik heb persoonlijk geen enkele behoefte aan zo’n nationale (nationalistische) feestdag, maar als je iets zou willen kiezen, dan misschien 15 mei, want op 23 januari feesten lijkt me nogal rampzalig. Overigens zou 3 november ook een mooie dag zijn, zij het niet weer-technisch, want toen werd in 1848 de grondwet afgekondigd die nog steeds de basis is van het moderne, democratische Nederland.

  2. Ik ben zelf ook niet tegen een feestje maar het blijft een vorm van geschiedvervalsing en van Dordtse volksverlakkerij dus daarom kan het m.i. nooit een echt (volks)feest worden. In allerlei boeken over onze vaderlandse geschiedenis kom je in de helft van de gevallen maar de Eerste Vrije Staten Vergadering tegen, tegen uiteraard 100% de inname van den Brielle. Zelfs in het recente boek van Geert Mak c.s. “Het verleden van Nederland” geen woord erover. Het item is hooguit geschikt ter verfraaiing van onze lokale geschiedenis en wellicht als toeristische trekpleister i.h.k.v. Marketing Dordrecht. Het ware geloof erin is kennelijk voorbehouden aan een kleine groep lokale diehards.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s