Telefooncel


booth-clipart-phone-boothZijn we eigenlijk nog wel vriendjes met Hastings? Ik hoor en lees bijna nooit meer iets over onze Britse partnerstad aan de Noordzeekust en persoonlijk vind ik dat best jammer. Ik heb namelijk nog altijd een zwak voor dat ouwe vissersstadje, waar ik in vroeger jaren door de hoofdredacteur nog wel eens naartoe werd gestuurd om verslag te doen van de een of andere culturele of sportieve uitwisselingactiviteit. Ik vraag me trouwens ineens af of die prachtige Victoriaanse houten pier van Hastings, na de grote brand in 2010  ooit weer een keer is heropgebouwd. Een digitaal speurtochtje leerde me dat dit gelukkig het geval is: vorig jaar is die 272 meter lange toeristentrekpleister weer heropend, na een jarenlange renovatie, die 18 miljoen euro heeft gekost; een bedrag dat voor het overgrote deel werd opgehoest dankzij het ‘British Heritage Lottery Fund.’
Hoe ik nou opeens op Hastings kom? Simpel, door een berichtje van Dordtenaar Jan Schaap, die jarenlang deel uitmaakte van de begeleidingscommissie van het Drechtsteden Jeugdorkest. In die hoedanigheid kwam de nu 76-jarige Jan (mét het orkest natuurlijk) regelmatig in Hastings over de vloer en net als ik heeft hij daar een passie voor ‘de overkant’ aan overgehouden. Jan schreef me een brief met het verzoek of ik eens wilde uitzoeken wat er toch met die mooie rooie telefooncel gebeurd is, die in 1990 door de gemeente Hastings als relatiegeschenk aan de stad Dordrecht geschonken is. Het was de bedoeling dat die antieke Britse telefooncel een plekje aan de Hastingsweg (destijds in aanleg) zou krijgen, maar dát is, uit vrees voor vandalisme, nooit gebeurd. De telefooncel heeft vervolgens nog wél een tijdje een plek in de hal van het Stadskantoor gehad, maar verdween uiteindelijk in de vergetelheid. Jan is dus gaan zoeken, maar die zoektocht (‘Op het Stadskantoor krijg ik vooral nul op rekest’) leverde tot nu toe niks op. Ik hoop dan ook dat deze column uitkomst kan bieden. Bij deze dus de vraag: wie weet waar de telefooncel van Hastings gebleven is? Dat ding hebben wij Dordtenaren cadeau gekregen en verdient dus een openbare plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s