Sfeerloos


woonb

Ik moest er weer eens even zijn, bij zo’n doe-het-zelf-gigant voor wat tuinmeubilair en een ‘tovermiddeltje’ tegen roestende scooters. Op naar de Meubelboulevard aan de Mijlweg dus. Dáár is op zich helemaal niks mis met die zaken die er (nog wel) zitten, want ze verschaffen me wat ik nodig heb en de service is er uitstekend. Toch bleef ik er niet lang hangen, want het is er uitermate ongezellig. Erger nog, de Dordtse Meubelboulevard is een tochtig wangedrocht en volgens mij zelfs met afstand de aller-lelijkste meubelboulevard van Nederland. Niet alleen is er veel leegstand, zodat je de indruk krijgt dat je er kort na een bombardement gearriveerd bent, ook de sfeer is er, ja zelfs op zonnige dagen, nog het meest vergelijkbaar met die aan de koffietafel na een uitvaart van een verre oud-tante die alle cd’s van Mieke Telkamp in huis had. Kortom, het woordje ‘boulevard’ is een loze belofte, want vrolijk flanerende mensen heb ik er eerlijk gezegd nog nooit gezien. Waarom niet? Omdat die naar Alexandrium in Rotjeknor of naar die prachtige Woonboulevard Breda XXL gaan, waar het wél sfeervol is, waar het aanbod ruim, rijk en kleurrijk is en waar je ook nog eens de keuze hebt uit diverse aantrekkelijke horecagelegenheden (met terras) om de vermoeide voeten, tussen het winkelen door, even wat rust te verschaffen. De Dordtse Meubelboulevard straalt vooral ‘snel wegwezen’ uit.  Een paar leuke eettentjes en wat kleinere winkels (wellicht zelfs wel wat kleding- en schoenenzaken) zouden de boel misschien nog wat kunnen opfleuren, maar dát mag niet want ’gewone’ detaillisten mogen zich, zo hebben gemeentes, ja, óók Dordrecht, in allerlei reglementen (vaak als onderdeel van bestemmingsplannen) vastgelegd, niet vestigen op woonboulevards. Dit volgens mij om te voorkomen dat binnensteden nóg verder leegstromen. Een Groningse vastgoedhandelaar, wiens pand op een woonplein in Appingedam al héél lang leeg staat, vindt dat een wel érg achterhaalde visie en heeft zijn bezwaar voorgelegd aan het Europese Hof. Die doet hierover na de zomer uitspraak en ik heb zo het vermoeden dat die uitspraak, ook voor Dordrecht, van grote betekenis kan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s