Complot


theoryEen van de ‘fringe benefits’ van een dagelijkse krantencolumn is dat je op den duur veel extra oren en ogen krijgt. Mocht mij ook maar íets ontgaan in deze stad dan zijn er altijd wel weer lezers die mij wakker houden of, zo nodig, wakker schudden. Al bijna acht jaar achtereen ontvang ik wekelijks zo’n 20 tot 30 mailtjes en berichtjes via de mailbox en de sociale media en daarin word ik gekieteld (‘geinig stukkie hoor’), ‘bevestigd,’(‘goed gedaan jochie’), verguisd (‘ga van m’n planeet’) en zo af en toe zelfs nog wel eens ouderwets bedreigd: ,,Akkieziedoekkiewat’’ klinkt dat in origineel Dordts. Om dat laatste heb ik me nooit druk gemaakt. Soms moet iemand gewoon even zijn machteloze woede kwijt en daar hebben we tegenwoordig diverse digitale podia voor. Dat zijn de ultieme uitlaatkleppen geworden van het grote, vroeger nagenoeg onzichtbare leger der ‘ongehoorden.’ Als gevolg van mijn werk (mijn columns zijn ook op Facebook, Twitter, de app, de website van deze krant en op mijn eigen website te lezen) zie ik die vaak zure reaguurders, ongehinderd door enige kennis van zaken, dagelijks voorbij paraderen. Sommigen wónen volgens mij zelfs in Facebook (waarschijnlijk nog bij hun moeder) en zien werkelijk in álles een complot. Wist u bijvoorbeeld dat de meeste Dordtse raadsleden en alle burgemeesters en wethouders sinds WO II door Dupont en Chemours vet betaald worden om louter positief over deze bedrijven te spreken? En wist u ook dat ‘ze’ ons drinkwater bewust vergiftigen om ‘ons’ in het gareel te houden? Ik ben het verleden vaak hard en kritisch geweest richting DuPont en Chemours en zal die bedrijven ook zeker argwanend blijven volgen. Ook heb ik sympathie voor de actiegroep die zich inzet voor 100 procent schoon drinkwater. Alleen trekt die club momenteel onbedoeld wel héle malle tiepjes aan. Eén tip: probeer die complotdenkertjes nooit met feiten en argumenten tot enig verstandig inzicht te laten komen. Ik heb dat in ieder geval opgegeven. De meest recente leegschedel die ik gisteren ‘ontvriendde’ reageerde met: ,,Maar wacht even… jij zit natuurlijk óók in het complot. Dat verklaart alles.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s