Verkeersmissers


chaos verkeer

Tja, verkeer. Het is niet mijn favoriete onderwerp, maar wél een onderwerp dat altijd weer terugkomt in mijn dagelijkse pennenvruchtjes. Dat komt omdat de gemeente Dordt het op dát gebied altijd zo lekker spannend weet te houden. Op verzoek van veel lezers die mij hierover schreven, krijgt u in deze column vandaag een Top 10 om de oortjes van Dordtse verkeersmissers. Daar gaan we.
10. De Vest: klemgereden fietsers vluchten hier, als gevolg van wachtrijen voor de parkeergarage (op een totaal verkeerde plek in de binnenstad) op zaterdagen noodgedwongen de stoep op, waardoor voetgangers zich tegen de muur moeten werpen om het vege lijf te redden. 9. Een levensgevaarlijk, dagelijks pandemonium voor het station: in verkeersjargon heet zoiets ‘shared space’, maar ze hadden het beter ‘zoek het maar lekker uit’ kunnen noemen. 8. Rotonde Toulonselaan: hier moet je als fietser tegen de rijrichting van het autoverkeer in om de overzijde te bereiken, iets wat tegen elke verkeerslogica indruist. 7. Rotonde Hugo de Grootlaan: komende vanaf de Zwijndrechtse brug moet je hier eerst rechtsaf om linksaf de Van Baerlestraat (richtng binnenstad) te kunnen bereiken. Héél verwarrend. 6. Rotonde Spuiweg: wie hier met de fiets vanuitde Krispijntunnel de binnenstad in rijdt, moet eerst even een schietgebedje doen in de hoop dat automobilisten die óók uit de tunnel komen, doorhebben dat er naast zich zomaar ineens fietsers (met voorrang) kunnen opduiken. 5. 30 km-zones invoeren maar die niet kunnen handhaven. 4. Een dagelijkse ‘slapstick’ op een veel te smalle Wijnstraat die als het ware schreeuwt om eenrichtingsverkeer. 3. Een jaarlijkse kermis midden op de belangrijkste verkeersader van de binnenstad.  2. Een continu verwarring veroorzakende en ‘onbelijnde’ bocht op het Bagijnhof die eigenlijk geen bocht maar een raar soort ‘hoek’ is. 1. Nagenoeg alle wandel/winkelstraten in het centrum waar, meer dan ooit, totale onduidelijkheid bestaat over de vraag of je daar overdag nu wél of niet mag fietsen. Dat mág niet, maar de gemeente speelde even met die gedachte. Dat malle plannetje werd door de raad afgeschoten, maar de inmiddels gezaaide verwarring levert, dankzij matige communicatie en dito handhaving, nu een griezelige oogst op. Die oogst heet chaos.

Advertenties