Verkeersmissers


chaos verkeer

Tja, verkeer. Het is niet mijn favoriete onderwerp, maar wél een onderwerp dat altijd weer terugkomt in mijn dagelijkse pennenvruchtjes. Dat komt omdat de gemeente Dordt het op dát gebied altijd zo lekker spannend weet te houden. Op verzoek van veel lezers die mij hierover schreven, krijgt u in deze column vandaag een Top 10 om de oortjes van Dordtse verkeersmissers. Daar gaan we.
10. De Vest: klemgereden fietsers vluchten hier, als gevolg van wachtrijen voor de parkeergarage (op een totaal verkeerde plek in de binnenstad) op zaterdagen noodgedwongen de stoep op, waardoor voetgangers zich tegen de muur moeten werpen om het vege lijf te redden. 9. Een levensgevaarlijk, dagelijks pandemonium voor het station: in verkeersjargon heet zoiets ‘shared space’, maar ze hadden het beter ‘zoek het maar lekker uit’ kunnen noemen. 8. Rotonde Toulonselaan: hier moet je als fietser tegen de rijrichting van het autoverkeer in om de overzijde te bereiken, iets wat tegen elke verkeerslogica indruist. 7. Rotonde Hugo de Grootlaan: komende vanaf de Zwijndrechtse brug moet je hier eerst rechtsaf om linksaf de Van Baerlestraat (richtng binnenstad) te kunnen bereiken. Héél verwarrend. 6. Rotonde Spuiweg: wie hier met de fiets vanuitde Krispijntunnel de binnenstad in rijdt, moet eerst even een schietgebedje doen in de hoop dat automobilisten die óók uit de tunnel komen, doorhebben dat er naast zich zomaar ineens fietsers (met voorrang) kunnen opduiken. 5. 30 km-zones invoeren maar die niet kunnen handhaven. 4. Een dagelijkse ‘slapstick’ op een veel te smalle Wijnstraat die als het ware schreeuwt om eenrichtingsverkeer. 3. Een jaarlijkse kermis midden op de belangrijkste verkeersader van de binnenstad.  2. Een continu verwarring veroorzakende en ‘onbelijnde’ bocht op het Bagijnhof die eigenlijk geen bocht maar een raar soort ‘hoek’ is. 1. Nagenoeg alle wandel/winkelstraten in het centrum waar, meer dan ooit, totale onduidelijkheid bestaat over de vraag of je daar overdag nu wél of niet mag fietsen. Dat mág niet, maar de gemeente speelde even met die gedachte. Dat malle plannetje werd door de raad afgeschoten, maar de inmiddels gezaaide verwarring levert, dankzij matige communicatie en dito handhaving, nu een griezelige oogst op. Die oogst heet chaos.

3 reacties

  1. Chaos ? Dan heb je de kruising Sarisgang/Achterom/Bagijnhof/Visstraat nog niet genoemd. Zogenaamd ook een shared space. Het brede oversteekpad suggereert veiligheid maar is het niet. Auto’s keren hier gewoon alsof het doodnormaal is. Ook vrachtwagens rijden het Achterom in en rijden achteruitrijdend via het zebrapad, hierbij ook de verbodsborden autoverkeer negerend. Aan 30 km wordt nauwelijks gehouden. Het eerste deel heeft een verlaagd trottoirband. Fietser en scooters passeren je als voetganger op allerlei manieren ook op het voetgangersgedeelte. Etc., etc., het is er kortom een zooitje.Politie of handhaving zie je er nooit. Wie dit bedacht heeft ? Kijken ze nou nooit eens hoe een en ander in de praktijk uitpakt in de praktijk ipv alleen de tekentafel.Verkeerstechnisch onveilig en indruisend tegen alle verkeersregels.Kortom herstructurering is gewenst en hard nodig.

  2. Het is maar een boodschap!

    … en er is alweer één verkeersmisser aanstaande, maar ik hoop dat ik het verkeerd heb. Namelijk de Merwedestraat die momenteel overhoop ligt. Het was namelijk al een hele opgave om vanaf de parkeerplaats met je vol geladen auto richting de N3 te rijden. Zeker op een drukke zaterdag mag je van geluk spreken als je geen blikschade of erger oploopt. Het is immers een onoverzichtelijke situatie met een drukte van jawelste. Ze hadden er goed aan gedaan om hier bijvoorbeeld een rotonde te plaatsen of goed functionerende verkeerslichten voor al het verkeer.
    Ze staan er nu wel, maar alleen ietsje verderop en alleen voor overstekende ‘boodschaptrotters’. Nogmaals ik hoop dat ik het mis heb. De tijd zal het leren, maar vooralsnog is het een gemiste kans. Daarnaast zou een rotonde de snelheid op deze racebaan direct beperkt worden. Het is maar een boodschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s