Omlopen


schapetrots2Al sinds 2011 mag ik, samen met een aantal, laten we zeggen ‘mediamieke’ stadsgenoten bepalen wát het Dordtse woord van het jaar is. Dat leverde in de loop der jaren al een leuke oogst aan creatieve vondsten op, die overigens nog nooit de ‘Dikke van Dale’ gehaald hebben. Dat hoeft ook niet: de jury is al blij als sommige woorden zich een beetje weten te nestelen in het Dordtse collectieve geheugen. Met één begrip is dat trouwens aardig gelukt, want de uitdrukking ‘schapetrots’ (winnaar 2014) duikt nog regelmatig op als er ergens een schapekop apetrots is op zijn of haar prestatie.
Eerdere winnaars waren weesfiets in 2011 (een fiets waarvan niemand nog weet wie de eigenaar is), parapludag in 2012 (winkeliers overkapten ‘hun’ Vriesestraat met kleurrijke parapluutjes), swaffeltherapeut in 2013 (een fysiotherapeut die niet alleen zijn handen gebruikte bij het masseren) en pantoffelritje in 2015 (ouderen die zich met een elektrisch busje naar het ziekenhuis of het winkelcentrum laten vervoeren). Het woord van 2016 was loempiadichter en dat alles te maken met de stroom aan artikelen vorig jaar over loempiaverkoper Xuan Tran. Zijn plek op de Visbrug kwam ter discussie te staan als gevolg van gemeentelijke plannen voor een herinrichting van de Visbrug en Dordtenaren lieten destijds, middels een handtekeningenactie, massaal weten niet gediend te zijn van een ‘verplaatsing’ van Xuan. In mijn dagelijkse column maakte ik vervolgens ook nog eens bekend dat Xuan, niet alleen in zijn geboorteland Vietnam, maar ook in de Verenigde Staten (daar verschijnt een Vietnameestalige krant met een miljoenenoplage) een veelgelezen dichter is. Sindsdien is hij opgenomen in het Dordtse dichterscircuit en ook herhaaldelijk te horen als ‘dichter van dienst’ in het lokale radioprogramma Studio De Witt. Daar draagt hij zijn gedichten overigens zingend voor.
Wat het woord van 2017 gaat worden weet ik niet, want de jury is nog volop aan het oogsten. Op de nominatie zet ik alvast graag het woord bruggetjesleed, want na de Damiaterug heeft nu ook de Lange IJzerenbrug er de brui aan gegeven. Dat wordt weer een tijdje omlopen geblazen voor bezoekers, binnenstadsbewoners, Blafmans en baas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s