Eilandgevoel


sunset drierivierenpunt

Even herbeleef ik die heerlijke zonsondergangen die ik, onder het genot van bier en juttersbitter, mocht gadeslaan vanaf een stoeltje in mijn favoriete strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Nog een paar weken en dan mag ik weer… terug naar Terschelling.
Op het terras van ‘t Verloren Hart (ik heb kennelijk iets met harten in cafénamen) leg ik een drietal verbaasd kijkende ouwe Terschellingers uit dat Dordt óók een eiland is. ,,Nee, daar merk je meestal niks van, maar geloof me, Dordt kun je alleen maar bereiken via tunnels, bruggen of met de boot.’’ Het trio… twee zussen plus de echtgenote van één van hen, was even daarvoor gearriveerd per waterbus, logeert een week achtereen in een Rotterdams hotel en doet vandaag ‘een dagje Dordt.’ De vrouwen hadden zich kennelijk voorgenomen om dat dagje zo efficiënt mogelijk in te vullen. ,,We willen in ieder geval naar die vogeltentoonstelling in het Dordrechts Museum, maar kunt u ook nog andere bezienswaardigheden aanbevelen? We zouden bijvoorbeeld die route wel eens willen afleggen die Willem-Alexander en Maxima een paar jaar geleden op Koningsdag liepen. Dat zag er zó prachtig uit op televisie. Hoe komen we daar?’’
Met genoegen, want ik ben trots op mijn eiland, speel ik de onbezoldigde reisadviseur en een van de vrouwen maakt driftig aantekeningen in haar telefoontje. Haar man, Cas geheten, luistert mee, zij het met moeizaam geacteerde belangstelling. Het wordt me al snel duidelijk dat hij zijn dagje Dordt liever verder op het terras doorbrengt. ,,Is het ver lopen, dat museum?’’ vraagt hij op bezorgde toon.
Na enig heen-en-weer-gekibbel wordt besloten dat de dames hun dagje Dordt verder manloos doorbrengen. ,,Blijf jij maar lekker zitten Cas. Over een uurtje of twee komen we je wel weer oppikken.’’
Cas zwaait de dames opgelucht uit en wenkt de ober. ,,Biertje?’’
Ik zeg nu eenmaal moeilijk nee en al helemaal niet op momenten dat Terschelling hoogstpersoonlijk naar je toe komt in plaats van andersom.
Een zonsondergang boven drie rivieren is trouwens ook niet te versmaden. Jammer dat ze geen juttersbitter hadden. Wist u trouwens dat Terschellingers ook van ouwe Rutte houden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s