Groei of krimp?


Dordrecht_luchtfoto_01

Het inwonertal van Dordt is de eerste zes maanden van dit jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), teruggelopen tot 118.406. Zijn we aan het krimpen? Worden we een spookstad? Nee hoor, ‘no worries’… met cijfers en statistieken kun je nu eenmaal veel kanten op. Het is gewoon een kwestie van wáár je in je rekensommetje precies van uit gaat. Volgens het CBS telt de Dordtse kudde, ten opzichte van begin dit jaar, 325 schapenkoppen minder. Hoe dat precies komt? Tja, dát vermeldt het verhaal niet. Hebben we inmiddels tóch te veel GenX en C8 naar binnen geklokt of hadden we te maken met een al te stevige griepgolf die onze meest kwetsbare medeburgers de kop kostte? Zijn er de afgelopen maanden veel jeugdige Dordtenaren, vanwege werk of studie elders gaan wonen? Is het een gevolg van de vergrijzing, of is de huizenmarkt in, pak hem beet Hendrik-Ido-Ambacht (daar mocht men dit jaar al ruim 500 nieuwe dorpsgenoten verwelkomen) momenteel aantrekkelijker dan die in Dordt? Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee wat nou precies de oorzaak is van dat meest recente krimpspurtje. Dát wordt in het CBS-persbericht immers niet vermeld. Trouwens, datzelfde CBS meldde op 30 april van dit jaar nog een inwonertal van 118.309, dus als we die datum als uitgangspunt nemen zijn er de afgelopen drie maanden juist weer honderd Dordtenaren bijgekomen. Het is dus maar wáár je begint te tellen.
Laten we een en ander eens even over een wat langere periode bekijken; al sinds begin deze eeuw ‘hikt’ Dordrecht tegen de 120.000 inwoners aan en in 2003 zaten we daar, met 120.043 inwoners, zelfs ietsjes overheen. Maar nemen we nou het jaar 1997 als uitgangspunt, dan zijn we over twee decennia gemeten eigenlijk nauwelijks serieus gekrompen of gegroeid. Overigens heeft het Onderzoekscentrum Drechtsteden berekend dat we die magische 120.000 over drie jaar weer gaan aantikken en het CBS voorspelt dat Dordt in 2030 zelfs om en nabij de 124.000 inwoners zal tellen. We groeien dus wel degelijk, zij het zeer gestaag. ‘Recht zo die gaat’, zeggen ze in scheepvaartkringen.

PS. De foto komt van de website Argu, maar aangezien deze gesloten is kan ik de fotograaf er van niet meer achterhalen. Mocht de fotograaf zich melden dan doe ik gaarne aan bronvermelding of (in het ergste geval) zal ik de foto desgewenst verwijderen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s