Brugput


visbrug3Dit is voor mij geen prestigeproject… het woord is aan de bevolking.’’
Deze woorden van wethouder Piet Sleeking, dinsdagavond uitgesproken tijdens een commissievergadering over de toekomst van de Visbrug, spoken – terwijl ik dit schrijf – door mijn hoofd. Geloof me, je kunt van alles van Piet vinden, maar hij is absoluut integer dus ik ben ervan overtuigd dat de man meent wat hij zegt. Piet gelooft volgens mij écht en oprecht dat een gat slaan in de Visbrug een goed idee is. Dat de horecaondernemers op de brug daar heel anders over denken en dat de meeste Dordtenaren het eigenlijk ook niet zien zitten, brengt hem niet van zijn stuk en eerlijk gezegd, vind ik dat ook wel weer in hem te prijzen. Piet is, een jaar of wat geleden, samen met wat invloedrijke ambtenaren op excursie geweest naar Den Bosch en zag daar iets prachtigs, namelijk een stenen toegangstrap naar de Binnendieze (zeg maar de Bossche Voorstraathaven), uitgegraven in het wegdek, waar toeristen op een rondvaartboot kunnen stappen. Die toegang móet de inspiratiebron geweest zijn voor deze wethouder, die nu dus een soortgelijke opening, zij het veel groter, wil creëren in de Visbrug. En eerlijk is eerlijk, het schetsontwerp, dat hij vorig jaar aan de goegemeente presenteerde ziet er spectaculair uit.
Maar laten we niet vergeten dat het slechts één van de drie varianten is voor de ontwikkeling van de Visbrug, waarover de raad nog een beslissing moet nemen. In theorie zóu het dus zomaar nog door kunnen gaan. Al kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat een praktisch ingestelde gemeenteraad in een stad die de komende jaren nog zóveel problemen te tackelen heeft (verpaupering, zorgperikelen, exploitatie Energiehuis, om er maar eens een paar te noemen) en die tegelijkertijd ook nog eens vele miljoenen moet bezuinigen (verschralende Staatsruif), staat te trappelen om bijna een miljoen euro te investeren in zoiets overbodigs als een gat in een brug, die overigens ook nog eens een monumentenstatus heeft.
Er zijn goedkopere alternatieven voorhanden om de Voorstraathaven voor toeristen en bewoners te ‘ontsluiten’.

Afbeelding: het ‘gedroomde’ beeld van een nieuwe Visbrug. 

Eén reactie

  1. Waar gaat het in Dordt allemaal over ? Over het opleuken van een historische brug. Zijn er geen belangrijkere zaken in Dordt op te lossen ? Van alles wordt erbij gehaald om een ingreep te rechtvaardigen o.a. de verbinding met het water en zelfs met de havens. Ik ben het helemaal met Kees Klok in het AD eens: gewoon laten zoals het is. Immers de terrassen van Centre Ville en Dyonisos fungeren optimaal en er is bovendien nog een terras aan het begin van de Voorstraat bijgekomen. De verblijfsvriendelijkheid kan nog een stuk verbeterd worden door bus 10 een andere route te geven en de Visstraat e.o. verkeersluw te maken.Plus een motorverbod. De verbinding met het water (voorstraathaven) kan geoptimaliseerd worden door bootjes aan te laten leggen bij het Stadhuisplein waardoor dit plein ook meer levendiger kaan worden want behoudens wat trouwerijen kun je er gerust doordeweeks een kanon afschieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s