Laagletterig


analfabetismeIk heb geen flauw idee hoeveel mensen mijn dagelijkse column lezen, maar wat ik wél weet is dat 17.000 mensen in de stad Dordrecht dat in ieder geval nóoit doen. Waarom? Omdat ze laaggeletterd zijn.
Nee, da’s niet hetzelfde als analfabeet, maar geloof me, het komt er toch echt behoorlijk dicht in de buurt. Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje van dat getal, want dat betekent dat één op de zeven Dordtenaren niet of nauwelijks kan lezen en schrijven. En nu hoor ik u denken (ik hoorde het mezelf namelijk in eerste instantie óók denken)… dat zijn vast vooral allochtonen, of ‘Nederlanders met een migratieachtergrond’, zoals je dat tegenwoordig politiek correct dient aan te duiden. Alleen is dat is niet het geval: als ik de landelijke cijfers omreken naar de lokale situatie moet ongeveer tweederde van die groep Dordtser dan Dordts zijn. Waar iemands wiegje stond doet er ook eigenlijk helemaal niet toe; feit is en blijft dat er op dit eiland vele duizenden mensen rondlopen met een groot probleem, want volgens mij valt het als laaggeletterde niet mee om een plekje op de arbeidsmarkt te verwerven en dus een bestaan op te bouwen. En dan heb ik het nog niet eens over de schaamte, vanwege het simpele feit dat je aan iedereen in je omgeving altijd weer hulp moet vragen of een smoesje moet verzinnen (bril vergeten) bij de meest basale dingetjes, zoals het invullen van een formuliertje, het lezen van een menukaart of het, al dan niet digitaal voldoen van een rekening. Ach, u kunt zelf ook wel bedenken met welke dagelijkse hindernissen laaggeletterden zoal geconfronteerd worden. Ik juich het initiatief van Dordt en de Drechtsteden om de laaggeletterdheid in deze regio, met een groeiend aanbod aan cursussen, drastisch aan te pakken dan ook van harte toe. Ruim 500 laaggeletterden zijn in de afgelopen maanden met 150 getrainde taalvrijwilligers aan de slag gegaan met een compleet nieuw aanbod aan taalcursussen. Da’s prachtig natuurlijk, maar op een totaal van 33.000 laaggeletterden in het hele Drechtstedengebied vind ik dat eigenlijk ook wel weer wat magertjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s