Faalkans


Overstroom

Hoe sterk zijn de dijken in mijn buurt? Ik vraag me dat eerlijk gezegd niet dagelijks af, maar ik stuitte gisteren bij toeval op een webpagina van de NOS, met een infographic over de ‘faalkans’ van alle dijken in Nederland. Hoe dat in Dordt en de regio zit? Laat ik het zó zeggen: we zijn omgeven door rivieren en hemelsbreed zitten we niet zo héél ver van de zee af, dus de vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden.
Op de laatste regel van de NOS-site lees ik het volgende: ‘Wil je weten of je huis onder water kan komen bij een overstroming, kijk dan op overstroomik.nl.’
Ik klik door en krijg het verzoek mijn postcode in te tikken. De tekst die vervolgens verschijnt baart me tóch wel een beetje zorgen: ‘Ja, je overstroomt maximaal 2,5 meter. Je hebt een kans groter dan 10 procent dat jij dit in je leven meemaakt. Dat kan ook morgen zijn.’
Lekker bericht hoor… en dan? Wegwezen of blij zijn met het feit dat mijn huis in de binnenstad drie verdiepingen telt? Die vervolgvraag wordt op de webpagina, onder het kopje, ‘Blijven of weggaan?’ direct beantwoord: ‘In jouw regio kan bijna niemand op tijd het gebied verlaten. De rest moet blijven en een droge plek thuis of in de buurt zoeken.’
Oké, dan maar naar boven, waar mijn slaapkamer en mijn werkkamer zich bevinden. Dáár kunnen we in ieder geval plassen, wassen, warm blijven en water drinken in afwachting van stoere mannen in rubberboten of reddingshelikopters… toch? Nou, niet écht, zegt de website want eh… er komt natuurlijk geen water uit de kraan, stroom is er ook niet en qua internet kun je het waarschijnlijk eveneens schudden.
Toen mijn vrouw vorig jaar, na het zien van de televisieserie ‘Als de dijken breken’ opperde om boven een noodrantsoen (beginnend met een voorraadje twee literflessen water) aan te leggen, lachte ik dat voorstel een beetje weg. Gelukkig luistert ze niet altijd naar me, want die flessen heeft ze al gekocht.
Morgen ga ik Blafmans uitlaten… op de Cauberg. Tijd om nieuwe vrienden te maken.

2 reacties

  1. En omdat er in de Lijnbaan, die buitendijks ligt, géén depot is, mag ik helemaal naar de Boomstraat voor zandzakken….stond in de brief van de Gemeente!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s