Screenen


screenenMag je als gemeente nieuwe huurders screenen om te voorkomen dat een, meestal toch al hard achteruit hollende buurt, helemáál naar de kloten gaat? In Dordt gebeurde dat al een tijdje en volgens mij wérkte het best aardig. Waar? Op de Lijnbaan bijvoorbeeld en in delen van het stadscentrum waaronder mijn eigen Vest.
In de Vogelbuurt, maar dat zeg ik puur op gevoel, werkt het kennelijk minder goed, want ik zie met eigen ogen dat het daar (op sommige plekken) nog steeds één grote pot ellende is.
Trouwens, héél gek… daadwerkelijk gescreend wérd er eigenlijk niet eens. Dat was meestal niet nodig, want alleen al van de mededeling dát het verleden van eventuele amokmakers onderzocht zou kunnen worden ging een afschrikkende werking uit. Resultaat: probleemhuurders reageerden niet eens meer op een huis waaraan een dergelijke ‘bijsluiter’ gekoppeld was. Bij mij aan de overkant bijvoorbeeld, waar Domica een pand verhuurt, bracht die nieuwe benaderingswijze een tijdje rust. Dat leid ik althans af aan het feit dat het de laatste maanden relatief ‘steady’ was in mijn buurtje, terwijl het hier, tot voor enkele maanden geleden een komen en gaan van politie was. Die kwam met de regelmaat van de klok naar het Domica-pand aan de Vest om agressieve huurders, dopedealers, jengelende junken, helers, pooiers en ‘working girls’ van hun bed te lichten. Niet alleen wij buurtbewoners (twaalf gezinnen aan de overkant) maar ook een aantal goedwillende huurders in het Domica-pand zelf werden daar in de loop der jaren schijtziek van, want dankzij het boevenbedrijf Domica (altijd uit op een snelle dollar) holt een op zich leuke buurt al jaren achtereen gestaag achteruit. ,,Hé, kijk nou… wéér zwaailichten. Daar wordt wederom een boefje afgevoerd.’’
Dat leek verleden tijd, maar wordt nu, zo vrees ik, weer toekomstmuziek. Waarom? Dat hele ‘doopceeltje lichten’ , zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, is juridisch gezien niet goed onderbouwd en mag dus niet meer. Kortom, als gevolg van ambtelijk geblunder gaat een redelijk werkend systeem weer een tijdje de vrieskist in en zijn we straks weer terug bij af. There goes the neighbourhood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s