Shorttrack


isu_wc_shorttrack_dordrecht2017-2

Nee, ik had niet gedacht dat ik ooit een column zou schrijven over de sport shorttrack, maar laten we nou eerlijk zijn… wie had nou gedacht dat Dordrecht nog eens dè shorttrack-hoofdstad van Nederland zou worden? Want geloof me, dat IS Dordt… zo ervaren onze eigen shorttrack-helden dat zelf ook.
Persoonlijk vond ik mijn stad altijd een typisch voetbal- en korfbaloord en ook kan ik me de tijd heugen dat we op dit eiland een geducht potje meespeelden in de vaderlandse basketbal- en volleybalcompetities met clubs als Frisol en Bouwlust Orawi. Ook heb ik hier in de loop der jaren mogen genieten van ijshockey, motorcross, motoball (een soort voetbal op motorfietsen), waterpolo en zelfs rolhockey op het hoogste niveau. Niet slecht voor een voetbaljunk toch?
Het is alweer twee jaar geleden dat ik, voor het eerst in mijn leven (hier in Dordt dus) getuige was van het Europees Kampioenschap shorttrack in die indrukwekkende schaatshal, die vanaf de buitenkant zoveel op een UFO lijkt. Dat maakte veel indruk op me en smaakte na afloop vooral naar meer. Ik denk nog vaak terug aan die prachtzondag… aan dat adembenemende schaatsgeweld op die schitterend verlichte baan, met daaromheen een super-enthousiast publiek dat zich bij elke ‘heat’ massaal de keel schor schreeuwde. En dan is er, als er eventjes niet geschaatst wordt, ook nog die gelikte show eromheen, afgewisseld met deskundig en opzwepend commentaar, zodat iedereen precies kan horen (en op grote schermen ook kan zien) wat zich allemaal precies in de arena afspeelt, afspeelde of gaat afspelen. Het reizende spektakelstuk dat shorttrack heet is van zichzelf al een geoliede machine, maar in elke stad die dat ‘circus’ aandoet is men ook zeer afhankelijk van de plaatselijke organisatie. In Dordt, zo heb ik met eigen ogen gezien, is de organisatie werkelijk om door een ringetje te halen. Ik ga dus kijken: dat kan nog dit hele weekend en ik adviseer u van harte om ook naar de ijshal te komen. Er zijn vandaag en morgen Olympische nominaties te verdienen maar ook los daarvan, zo beloof ik u, zult u zich geen seconde vervelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s