Ssssst!


drechtstad

En ja hoor, daar ‘valt’ het weer… dat vermaledijde D-woord. De een of ander deskundige (in dit geval een hoogleraar) roept iets te hard ‘Voldemort’ en zo’n beetje alle lokale en regionale politici schieten ernstig in de vlekken over ‘Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden.’
,,Sssst… niks zeggen, straks gebeurt het nog óók.’’
Intussen weet elke politicus in stad en streek dat de vorming van de Drechtstad, of hoe zo’n stad uiteindelijk ook zou moeten gaan heten, toch écht onvermijdelijk is. De afgelopen drie kabinetten en ongetwijfeld ook het aankomende kabinet willen minder en dus grotere gemeentes met zo’n beetje minimaal 100.000 inwoners, want dát werkt efficiënter en is kostenbesparend. Het huidige samenwerkingsverband, getiteld ‘Gemeenschappeljke Regeling Drechtsteden’, vergaderend in de zogeheten Drechtraad is namelijk een verspilling van tijd, geld en energie. Eén Drechtstad kan zóveel efficiënter en goedkoper zijn, want geen zeven burgemeesters, geen tientallen wethouders, geen zeven griffiers, geen zeven gemeentesecretarissen, geen zeven gemeenteraden, ofwel een enorme besparing op de bestuurskosten. Op een dag in de toekomst gáát het (zij het stapsgewijs) ook echt wel een keertje gebeuren, maar in de tussentijd houden we onszelf met z’n allen lekker voor de gek en verschuilen we ons achter sentimenten als: ‘ja maar… en onze eigen identiteit dan?’ Elke gemeente in deze regio blijft zijn eigen politieke dansjes doen terwijl het overgrote deel van het ambtelijk apparaat daarachter al lang en breed intergemeentelijk is. Trouwens, veel diensten, zoals vervoer, elektriciteit, water, waterhuishouding, wonen en gezondheidszorg staan grotendeels zelfs al helemaal los van die individuele gemeentes. Eigenlijk zijn we al lang één stad met z’n allen, maar leven we in een malle lat-relatie omdat we de stap tot écht samenwonen maar niet durven maken. En dus schuiven gemeentebestuurders uit de Drechtsteden elke maand weer lafjes aan bij die tandeloze, door geen enkele burger begrepen Drechtraad, waar ze vooral proberen om niet te denken aan dat griezelige begrip Drechtstad, terwijl ze allemaal donders goed weten dat daar zo zoetjes aan écht niet meer aan te ontkomen valt. En samenwerken? Tja, dat doen we intussen al wel hoor, maar dan het liefst zo dicht mogelijk langs elkaar heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s