Blafrestrictie


 

dogs-bark-changesBij sommige gemeentelijke plannetjes slaat mijn fantasie altijd een beetje op hol. Neem nou de gemeente Zwijndrecht, waar al een tijdje een zogeheten ‘blaf-, kef- en jankrestrictie’ voor honden geldt. Even voor de duidelijkheid… je mág daar wel woef zeggen als hond, maar dan wél met mate en vooral niet ’s nachts als iedereen ligt te maffen. Daar kún je natuurlijk lacherig over doen, maar ik begrijp het best. Je zal maar naast iemand wonen wiens hond de hele nacht zit te janken of die aanslaat bij elk geluidje in de straat. Ooit had ik een buurman met een haan en dat beest begon, zoals hanen dat nu eenmaal doen, al te kraaien bij de eerste sprankjes ochtendlicht. Dat duurde bijna een hele zomer en de halve straat had inmiddels ruzie met die buurman omdat hij halsstarrig bleef weigeren zijn haan ’s nachts op te hokken. Op een mooie ochtend bleef het zomaar ineens stil in de buurt. Wat er precies gebeurd is weet ik niet… ik herinner me alleen nog maar een gezellige buurtbarbecue om dat heuglijke feit te vieren.
Als het aan de Zwijndrechtse gemeenteraad ligt gaat het blafverbod zo snel mogelijk óók gelden voor andere dieren in de gemeente. Hé wacht even… dat moet ik natuurlijk wel goed formuleren. Ehhh… pauwen krijgen een schreeuwverbod (jawel, pauwen schreeuwen), ganzen krijgen een gakban en hanen natuurlijk een kraaiontzegging. Zijn er dan nog andere dieren die Zwijndrechtenaren uit hun slaap halen? Duiven houden zich na zonsondergang meestal wel sjakies en eenden hoor ik ’s nachts ook zelden snateren of kwaken. Wel betrapte ik vorige week in Zwijndrecht nog een onaangepaste krekel. Die bleef maar tjirpen, maar dat is snel afgelopen, want volgende week krijgt hij bezoek van een Zwijndrechtse raadsdelegatie. Zelf wil ik in Dordrecht pleiten voor een nachtelijk jengelverbod voor rioolvinken. Afgelopen nacht stond een dronken droppie op het Vrieseplein een héél uur lang te zingen. Dát kan ik nog wel hebben, maar het betrof hier het volledige repertoire van Dries Rioolvink. Wie zingt dat nou nog? Ja, Dries zelf natuurlijk, maar die was het niet.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s