‘Vogelpijn’


fatguysuffersSjaak (75) is in een weemoedige bui. Zo ken ik hem niet, want de tegenwoordig steenrijke en nog altijd kwieke oud-aannemer heeft een, laat ik het voorzichtig zeggen, wat ruwe bolster. Ik zit op een bankje voor de supermarkt aan het Vogelplein een Turks broodje met Blafmans te delen als mijn voormalige voetbaltrainer, gehuld in nietsontziend lycra, zijn racefiets aan een lantaarnpaal bindt. Hij begroet me, zoals gebruikelijk, niet bepaald met warme woorden. ,,Zo, zit meneer de columnist het leven weer eens te analyseren?’’
Typisch Dordts trouwens om de conversatie altijd met een pesterige opmerking te openen. Vorige week was ik een kilootje te zwaar, een paar dagen daarvoor had m’n kapper een beroerte gehad en eergisteren, toen hij me op een terras in de binnenstad achter een biertje aantrof, kreeg ik het verwijt om de oortjes dat ik mijn centjes als stadskronieker wel héél makkelijk verdiende. En nee, da’s allemaal niet kwaad bedoeld, maar simpelweg Sjaak’s manier van communiceren. Ik ben dat gewend en antwoord dan ook meestal met een tegen-belediging. ,,Hé Sjaak, boodschappen gedaan?’’
Hij kijkt me niet begrijpend aan. ,,Wat bedoel je?’’ Ik wijs naar zijn wit-met-roze-wielertenue en zeg: ,,Je hebt natuurlijk geen bagagedrager op zo’n racefiets dus ik dacht dat je een zak aardappelen onder dat race-pakkie gestopt had.’’
Sjaak neemt naast me plaats, haalt een sportdrankje uit zijn rugzak en zegt: ,,Leuk hoor.’’ Ik vraag hem wat hij in de Vogelbuurt komt doen. ,,Jij woont toch in De Hoven tegenwoordig?’’ Sjaak neemt een slok van zijn Gatorade (door hem steevast aangeduid als Geitereet) en zegt. ,,Ruim twintig jaar heb ik hier met veel plezier gewoond en het doet me zeer dat dit nu allemaal gesloopt wordt. Weet je… het is fijn wonen hoor in De Hoven. Ik heb er een mooi appartement, maar ik mis gewoon de gezelligheid en de humor van die ouwe Vogelbuurt.’’
Als Sjaak even later weer naar zijn fiets loopt, draait hij zich om en roept: ,,Leuke jas trouwens… jammer dat ze je maat niet hadden.’’
Ik snap zijn heimwee wel… zoiets roep je gewoon niet in De Hoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s