Prikweigeraars


inentenZo’n jaar of zes geleden vond er in Hardinxveld-Giessendam een grote vaccinatiecampagne plaats met als doel om ouders van kleine kinderen bewust te maken van de gevaren die ziektes als de bof, de mazelen, rode hond, difterie en polio met zich meebrengen.
Prikweigeraars hadden destijds vooral geloofsmotieven: ‘Mocht mijn zoon of dochter iets overkomen, dan is dat simpelweg de wil van God.’
Vandaag de dag is daar een (nog altijd groeiende) groep niet-religieuze weigeraars bij gekomen. Het betreft hier ouders die, om welke reden dan ook (en vaak gevoed door een oceaan van meningen op het internet), nut en noodzaak van inenten in twijfel trekken. Die optelsom van religieuze en anderszins principiële prikweigeraars leidt nu ook in de gemeente Molenwaard tot grote risico’s.
Het risico dat ‘weiger-ouders’ nemen is niet te onderschatten: polio bijvoorbeeld kan verlammingen veroorzaken, difterie kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen en de bof kan tot doofheid en (bij jongens) zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. En toch zijn er nog altijd veel Hardinxveldse en kennelijk nu dus ook Molenwaardse ouders die hun kinderen, op basis van welke overtuiging dan ook (geloof, ander inzicht) niet willen laten inenten. Een mogelijk gevolg daarvan is dat er in en rond Hardinxveld en Molenwaard, nog nauwelijks sprake is van zogeheten ‘groepsimmuniteit’. Wat dat is? Eigenlijk een beschermingskordon… een soort pantser, gevormd door mensen die hun kinderen wél laten inenten. Als meer dan 90 procent van de kinderen en volwassenen in een specifiek gebied is ingeënt, wordt namelijk de mogelijke verspreiding als het ware geneutraliseerd. De weigeraars worden als het ware ‘beschermd’ door de niet-weigeraars.
De vraag is: wat is nu wijsheid? Ouders verplichten hun kinderen te laten inenten staat haaks op de Grondwet. Die stelt dat elk mens recht heeft op ‘onaantastbaarheid van zijn of haar lichaam’. Ondanks dat grondwettelijke recht, neig ik persoonlijk tóch naar een algehele inentingsverplichting want, zoals ik het met mijn boerenverstand zie, wegen zelfs de Grondwet en mijn respect voor iemands geloofsovertuiging never nooit op tegen het leven en het welzijn van een kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s