Bananenschil


fietsen

Een leuke foto in mijn krant: twee Dordtse wethouders, Jasper Mos (VVD) en Peter Heijkoop (CDA) staan bij een manshoog bord aan de kop van een winkelstraat in Leiden. Ze kijken trots, want ze hebben zojuist een ei gelegd… eh, nee… ontdekt, namelijk ‘het ei van Columbus.’
‘Winkels open, fietsers lopen,’ is de boodschap op dat bord en natuurlijk ben ik het daar, als notoir ‘ridder te voet’ van harte mee eens. Op winkelstraten in de binnenstad loop je tegenwoordig namelijk ernstig het gevaar dat je door een fietser van de sokken wordt gereden.
En dus moest ik een beetje grimlachen om die parmantig poserende wethouders. Waarom? Omdat die foto zo prachtig symboliseert hoe een gemeente ietwat schaapachtig de wonden likt na te zijn uitgegleden over een door zichzelf gedrapeerde banenschil. Nee, ik heb het niet over Leiden, maar over ‘mijn eigenste’ Dordt, waar nog niet zo lang geleden namelijk wél degelijk serieus (en publiekelijk) is overwogen om fietsen en wandelen op winkel/wandelpromenades toe te staan. Een onzalig plan, zo gaf ik destijds vanaf deze plek al aan en gelukkig ging het uiteindelijk ook niet door. Helaas was het kwaad toen al geschied, want de halve schapenkoppen-goegemeente leefde sindsdien in de veronderstelling dat het hier is toegestaan om per tweewieler (en ja, dus óók per E-bike en snorscooter) over de Voorstraat, de Vriesestraat en de Grote Spuistraat te scheuren. De gemeente had grijsheid gezaaid en als je in het verkeer nou één ding niet moet doen, zo vertelde mij ooit mijn rijinstructeur, is het vaagheid creëren. ,,Niemand weet dan nog waar ‘ie aan toe is en dan krijg je problemen.’’
Dát is precies wat er gebeurde, want vandaag de dag rotzooit iedereen maar wat aan op de binnenstedelijke winkelstraten; zelfs toezichthouders hadden op den duur geen flauw idee meer of ze fietsers op wandelpromenades nou wél of niet op de bon moesten of mochten  slingeren.
En nu komt er dus een Dordtse variant op dat Leidse bord… iets met een schaap en een fiets, zo heb ik vernomen. Persoonlijk opteer ik liever voor een paard achter een wagen.

FOTO: Wethouder Peter Heijkoop (l) en Jasper Mos (r) waren met wethouder Piet Sleeking in Leiden toen ze tegen een opvallend bord aanliepen. Een variant met een schaap komt bij de entrees naar Dordtse winkelgebieden te staan, waar niet mag worden gefietst. © ADR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s