Steef


aldiman.jpgHet is altijd weer een verrassing welk leesvoer Steef in de aanbieding heeft als ik hem weer eens tref voor de deur van de een of andere winkel in de binnenstad. Steef is geen straatkrantverkoper, al wekt hij wél die indruk…. nee, zijn handelswaar bestaat uit supermarktfolders, gratis huis-aan-huis-kranten of wat hij verder ook aan drukwerk op straat vindt. Nog niet zo lang geleden had hij een stapeltje Burda’s in de aanbieding… u weet wel die modeblaadjes met knippatronen er in. Hij had ze in de (inmiddels verdwenen) weggeefkast op het Vrieseplein gevonden, zo vertelde mij de buurvrouw die ze daar zelf in had gelegd, en ik vond het mooi om te zien hoe Steef het voor elkaar kreeg om een aantal van die, soms al jaren oude tijschriften voor een eurootje aan voorbijgangers te verpatsen. Dat lukte hem trouwens ook met gratis folders van Albert Heijn, die hij onlangs, heel brutaal, voor de deur van Dirk stond te verhandelen. Een knappe prestatie voor een man met een, laten we zeggen, niet al te hoge aaibaarheidsfactor. Steef heeft diepliggende zwarte ogen, een welig tierende roodbruine baard, hij ruikt ernstig naar alcohol en kijkt altijd een beetje bozig. Achter dat, laten we zeggen, weerbarstige uiterlijk gaat overigens een uitermate vriendelijk mens schuil, al moet je wel wat moeite doen om écht contact met hem te maken. Wie Steef aanspreekt krijgt zelden antwoord en wordt hooguit ‘beloond’ met een schichtige grimas. Met mij (vaste sponsor, zeg maar) durft hij inmiddels wél te praten. ,,Al veel verkocht gozer?’’ vraag ik hem voor de deur van de Hema, terwijl ik hem wat muntjes geef. ,,Ja’’, bromt hij. ,,Nu precies genoeg.’’
Daarmee bedoelt Steef dat hij het benodigde bedrag bijeen gegaard heeft voor een fles huismerk-vieux. ,,Bedankt hè’’, zegt hij en overhandigt mij met een demonstratief gebaar zijn complete koopwaar. Binnen ‘no time’ is hij uit zicht en sta ik, voor de deur van de Hema, met een flinke stapel blaadjes in mijn hand. Het blijken folders van de Aldi te zijn… twee jaar oud en behoorlijk vochtig. Iemand interesse? Eén eurootje maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s