Gepruts


vest

Snapt u het, snap ik het? Dit gemeentebestuur heeft altijd de mond vol als het om ‘het smoel van de stad’ gaat, maar juist op momenten dat het er écht toe doet geeft niemand thuis. Voorbeelden? Bijna was er een litteken geslagen in de oude visbrug (Put van Piet), op de Spuiboulevard mag Rupsje ‘Van Pelt’ Nooitgenoeg, zijn eigen Almere aan de Merwede bouwen, het Statenplein beschikt alweer jaren over een Belgische woontoren uit een Ikea-bouwdoos en het zicht op de Grote Kerk vanuit de Nieuwe Haven is voor eens en altijd verknald door een mal torentjescomplex, dat op zich misschien niet eens zo héél afstotelijk is, maar nét zo min bij de historische havens past als haring bij slagroom. O ja, en dan heb ik het nog niet eens over Dubbeldam (formeel toch óók gemeente Dordrecht) waar straks, op de plek van de Maranathakerk, een joekel van een woontoren gaat verrijzen. Byebye, dorpsgezicht.
En nu is de Vest aan de beurt… nou ja, niet zozeer de Vest zelf, maar de achterkant er van, ofwel de Spuihaven tussen de Vest en het Kromhout. Dat is een van de meest gefotografeerde plekjes van Dordrecht, want vanaf de Vriesebrug is daar een binnenstedelijke groene oase te zien die zijn weerga niet kent. Zo’n beetje ter  hoogte van de poller (naast de opslag van bloemenhandel Schot) zit daar al dertien jaar een gat en dáár gaat dus gebouwd worden. Op zich prima natuurlijk, ware het niet dat projectontwikkelaar Boogerman van plan is om hier een appartementencomplex neer te zetten van maar liefst 12 meter hoog. Dat is bijna twee keer zo hoog als de meeste andere gebouwen in de straat en de projectontwikkelaar is van plan om die hoogte (nou ja, misschien twee metertjes minder) helemaal door te trekken naar de waterkant. En wederom dreigt een prachtig stadsgezichtje naar de ratsmodee te gaan. En wat doet de gemeente? Die verschuilt zich, ondanks bezwaren van maar liefst 42 omwonenden en ernstige bedenkingen van de welstandscommissie (die aanvankelijk trouwens had zitten pitten) achter een ooit slordig opgesteld bestemmingsplannetje. Bah, wat een gepruts.

Afbeelding: De waterkant is nu een groene oase, waar straks een hap uitgaat. Foto Elly van Duinen © Ton Kruidhof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s