Raderwerk


lightrail

Het is soms niet één, maar juist een combinatie van artikelen in mijn krant die een column in mij oproept. Een handjevol berichten en achtergrondverhalen in de afgelopen weken kán ik gewoonweg niet los zien van elkaar. De overeenkomst heet… verkeer.
Zo las ik diverse verhalen over files in stad, regio en zelfs daarbuiten: het autoverkeer, vooral richting Rotterdam, zat de afgelopen weken namelijk meermalen achtereen muurvast. De aanleiding van die ‘verkeersophopingen’ hoeft niet eens altijd ernstig te zijn. Goed, eerder deze week betrof het een kop-staart-botsing met dodelijke afloop, maar ook een ordinair gevalletje pech, een knellende brug, werkzaamheden aan de weg of simpelweg een haperend verkeerslicht kan het hele ‘raderwerk’ in het zuidelijk deel van Zuid-Holland zomaar ineens volledig tot stilstand brengen. Laat ik het zo zeggen: als één inwoner van, laten we zeggen Barendrecht of Nieuw-Lekkerland morgen vergeet te tanken, of dwars op de weg komt te staan omdat ‘ie in zijn auto zat te ‘appen’, staan er die ochtend duizenden automobilisten (die kunnen bij wijze van spreken uit Dordt of Rotterdam komen) misschien wel urenlang muurvast. Het evenwicht in ons stukje Randstad is behoorlijk wankel, zeg maar.
En dan die andere berichten: die gaan over de trein… over seinstoringen, wisselstoringen, werkzaamheden of niet functionerende toegangspoortjes op stations. Gevolg: minder, of even helemáál geen NS- of Arrivatrein. Ook hier geldt: relatief kleine aanleidingen hebben grote gevolgen. En dan lees ik gisteren over dat plan van de Rotterdamse metro om, middels een extra lijntje naast het ‘oude’ spoor, 12 metro’s (eigenlijk een zogeheten lightrail) per uur van en naar Rotjeknor te laten rijden. En nee, ik beweer niet dat dit dè oplossing voor alle problemen is, maar zoals ik al in eerdere columns aangaf, alle beetjes helpen. Probleem is dat het allemaal zo lang moet duren. Zo geeft de gemeente Rotterdam zichzelf tot 2040 de tijd om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ik vind dat nogal ruim genomen aangezien we inmiddels alweer zo’n 25 jaar over uitbreiding van het Rotterdamse metronet praten. Da’s bij elkaar een halve eeuw. Kan dat allemaal niet wat vlotter?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s