Leuk plan, niet doen


gratisMoeten de musea in Dordt gratis worden… op z’n minst voor de jeugd en misschien ook wel op bepaalde dagen voor volwassenen? Mijn eerste reactie op dit ideetje (‘neergelegd’ door het CDA tijdens de jaarlijkse begrotingsbehandeling) was een volmondig ja. Je blijft immers Hollander nietwaar, dus bij het aanhoren van het woordje ‘gratis’ draaien mijn oren al automatisch de richting op naar waar dat geluid vandaan komt. En toch lijkt het me, bij nadere bestudering, geen goed idee. Waarom? Omdat het in de afgelopen 25 jaar, al meermalen onderzocht en uitgeprobeerd is en wat blijkt: er zitten meer nadelen dan voordelen aan. Musea die gratis open zijn lopen namelijk inkomsten mis en die moeten worden bijgepast… door de gemeente dus,  maar die stópt al een hoop belastingscentjes in de ‘eigen’ (gemeentelijke of deels ‘verzelfstandigde’) musea en zo wordt die in eerste instantie prachtig klinkende ‘geste’ uiteindelijk dubbel op de burger afgewend. Er zijn trouwens nóg meer nadelen: als meerdere musea in het land besluiten om geen entree meer te heffen, wordt het minder aantrekkelijk om een museumjaarkaart te kopen. Zo’n kaart biedt gratis entree in de meeste musea, maar als meerdere musea het Dordtse voorbeeld zouden gaan volgen… en geloof me, dát gebeurt natuurlijk… biedt de aanschaf er van op den duur nauwelijks voordelen meer en wil uiteindelijk dus niemand nog z’n kaart kopen. Gevolg: minder inkomsten voor álle musea, want dáár gaan de opbrengsten van die museumjaarkaart immers naar toe. Gemeentes en Rijk moeten dan wederom gaan bijleggen. Waarmee? U voelt hem al aankomen… met uw en mijn belastingcenten. Er is overigens nóg een nadeel, want musea die geen entree meer heffen worden ook voor sponsors minder interessant; bedrijven staan immers niet te springen om geld in een tentoonstelling te stoppen als ze daar geen ‘voordeeltje’ (bijvoorbeeld een exclusieve en gratis rondleiding voor de eigen clientèle) tegenover kunnen zetten. Ik zeg dus: leuk plan, niet doen. Organiseer in plaats daarvan een paar gratis dagen per jaar voor scholieren, studenten en mensen met een bijstandsuitkering. Ik weet het… dát kost óók geld, maar is wél een stuk overzichtelijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s