Externen


flexIk kan me voorstellen dat het Dordtse college van B&W momenteel ‘not amused’ is met de ‘eigen’ Rekenkamercommissie. Die bracht vorige week namelijk het nieuws naar buiten dat de gemeente vorig jaar maar liefst 12,3 miljoen euro uitgaf aan de inhuur van externen, hetgeen zo’n beetje een verdubbeling is ten opzichte van, pak hem beet, vier á vijf jaar geleden. Dat moet een beetje aanvoelen als een soort ‘brevet van onvermogen’ richting het wethoudersteam.
Toch moet ik u eerlijk bekennen dat ik een dergelijk bedrag maar moeilijk in de juiste context kan ‘plaatsen.’ De vraag rijst namelijk of 12,3 miljoen aan inhuur van externen, in deze steeds gecompliceerder en ‘veeleisender’ wordende samenleving, nou écht zo overdreven veel is. Inhuren van externen doe je als je de kennis, kunde en ervaring over specifieke aangelegenheden niet zelf ‘in huis’ hebt of als je ergens ‘menskracht’ te kort komt. Zo liepen de kosten de afgelopen jaren vooral op bij instellingen als de Omgevingsdienst, de Essenhof en de Stadswinkel, waar men herhaaldelijk (en steeds vaker) geconfronteerd wordt met zogeheten ‘piekmomenten.’Bij die diensten is het soms tijdelijk dermate druk (veel paspoortaanvragen in de zomermaanden bijvoorbeeld en een tijdelijke ‘hausse’ in aanvragen van bouwvergunningen) dat er dan uitzendkrachten, zzp’ers en flexwerkers moeten worden ingehuurd. Dat inhuren, meestal via uitzendbureaus, kost veel geld. Neem dan meer mensen in vaste dienst, zou je zeggen… maar dát zou stukken duurder uitpakken omdat die mensen drie maanden later, bij wijze van spreken, weer duimen staan te draaien. Conclusie: ook al vind ik 12,3 miljoen euro veel geld, ik kan vanaf deze plek niet beoordelen of de gemeente al te makkelijk en royaal buiten de deur ‘gewinkeld’ heeft. Het lijkt me een schone taak voor de gemeenteraad om dat uit te zoeken.
Overigens loopt Dordt op dit gebied niet uit de pas met andere gemeenten in het land. Vooral in de grote steden zijn de ‘inhuurkosten’ van personeel de afgelopen jaren enorm opgelopen.
Ik moest overigens erg lachen om het persbericht van de Rekenkamercommissie. Het onderzoek naar de kosten van externen is namelijk gedaan door drie… eh… externen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s