Spuihaven


Spuihaven

 
Maak de Spuihaven weer open. Ik heb dit aloude idee vanaf deze plek al meermalen aangehaald,  maar tot dusver werd het steeds weer (iets te makkelijk naar mijn smaak) ‘afgedaan’ als onmogelijk. Nu krijg ik vaak last van okselvlekken als ik politici, voorlichters of al dan niet zelfbenoemde deskundigen het woordje onmogelijk hoor gebruiken, omdat ze dan meestal bedoelen te duur, te ingewikkeld of politiek onhaalbaar. Onuitvoerbaar is het idee namelijk zeker niet, zo heb ik me laten vertellen door mensen van wie ik zeker weet dat ze er écht verstand van hebben. En ja natuurlijk is het peperduur, maar wat is duur in het kader van laten we zeggen een jaar of tien, vijftien en wat is duur als je er een stad uiteindelijk zoveel attractiever door maakt? Nu de politiek zich buigt over de toekomst van de Spuiboulevard is dít nou juist het uitgelezen moment om hierover nog eens héél goed na te denken. De Spuihaven, van oorsprong overigens een middeleeuwse stadsgracht, is momenteel niets anders dan een ‘dooie sloot’ tussen de Prinsenstraat en de Noordendijk en eigenlijk is dat doodzonde. Ooit was de Spuihaven namelijk een voor Dordrecht belangrijk ‘binnenwater’, met aan beide zijden sluizen die toegang tot de rivier verschaften. De stadssanering, die zo’n beetje in de jaren vijftig begon en doorliep tot in de jaren zeventig, leidde tot de ondergang (want gedeeltelijke demping) van deze bedrijvige binnenstedelijke waterverbinding die het ooit was. In 1999 (de gemeente had spijt van de aangerichte ellende) werd besloten om een in 1971 zelfs volledig gedempt deel van de Spuihaven weer open te graven, alleen kwam er op het Achterom geen brug, maar een dam en daarmee werd de mogelijkheid om het water weer toegankelijk te maken min of meer definitief geblokkeerd. Die dam moet dus weer een brug (en sluis) worden en de sluizen ter hoogte van de Noordendijk enerzijds en de Prinsenstraat anderzijds (die laten momenteel alleen water door) zouden dan weer heuse bootsluizen moeten worden. Ook moeten er ongetwijfeld een paar bruggen ‘omhoog.’ Is dat onmogelijk? Nee hoor. Waar een wil is er… eh… altijd wel een potje.

Afbeelding: een foto uit ca. 1900, toen de Spuihaven nog een open vaarverbinding (met veel bedrijvigheid) was.

Eén reactie

  1. Inderdaad is de Spuihaven momenteel een dooie sloot. Van de zomer was er nog volop leven met een zwanenfamilie, eenden en de vele meerkoeten. Maar wat doet de afdeling onderhoud van de gemeente, na de zomer wordt in één keer de hele rietkraag gekortwiekt zodat de genoemde fauna geen enkele beschutting meer heeft en ze inmiddels praktisch geheel is verdwenen met als gevolg een dooie boel. Er is kennelijk niemand bij die afdeling die hier eens over nadenkt. Meerder malen is in het verleden door bewoners gevraagd de rietkraag in gedeeltes te kappen zodat er voor de watervogels nog genoeg beschutting over is. Laten we daar maar eerst eens aan beginnen. Hou de Spuihaven voor de omwonenden en de passanten en de zwanen, eenden en meerkoeten, soms zelfs aalscholvers groen en levendig i.p.v. een dooie sloot. Denk gewoon eens na afdeling onderhoud en gemeente.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s