Visgraat


verpaupering

Ik rol niet altijd schaterlachend door het leven, maar ik ben ook zeker geen pessimist. Graag zie ik de lichtpuntjes van mijn stad en die zijn er ook écht wel… soms letterlijk zelfs. Neem nou die nieuwe feestverlichting in het winkelhart, die is mooi en in mijn ogen ook sfeerverhogend. Ik wil zeker geen zeurpiet zijn (er wordt momenteel alweer genoeg over Pieten gezeurd) en dus probeer ik, ook na bijna acht jaar columns schrijven, zelfs in de meest donkere maanden van het jaar die lichtpuntjes, zowel letterlijk als figuurlijk, te blijven zien. Maar buiten die mooie lampjes in de lucht zie ik momenteel helaas nog altijd verdomd weinig lichtpuntjes op het middengedeelte van de Voorstraat en laten we eerlijk zijn, dát zou toch bij uitstek hét visitekaartje van de binnenstad stad moeten zijn? En nee beste winkeliers aldaar, voel je nou niet beledigd want ik ben dolblij dat jullie er nog wél zitten en ongetwijfeld komt het vast wel een keertje goed, maar het duurt me nu toch écht te lang; net zoals het me ook véél te lang duurt met de leegstand in het V&D-pand. Leuk hoor dat daar weer even tijdelijk een kerstwinkel in zit, maar december is zo weer voorbij en in januari zitten we gewoon weer met z’n allen tegen een depressief makend hol gevaarte aan te kijken. Er moet nu snel iets gebeuren want al zie ik heus wel dat het alweer een tijdje niet nóg erger geworden is, óók stilstand is achteruitgang. Ik schreef het al vaker: deze stad is alweer jaren achtereen behoorlijk goed bezig met het afwerpen van die bedenkelijke status ‘best bewaarde prachtgeheim van Nederland.’ Zelfs nu het bijna winter is zie ik nog altijd meer dagjesmensen dan ooit tevoren in de binnenstad rondwandelen, op zoek naar musea, terrassen, monumenten, en bijzondere winkeltjes. Alleen, zo vraag ik me af, zouden die mensen, bij de aanblik van zoveel leegstand en verpaupering besluiten om ooit nóg eens een dagje Dordt te doen? Tegen alle lokale politici zou ik dus willen zeggen: maak visgraat Voorstraat-midden tot hét speerpunt van de komende raadsverkiezingen.

Afbeelding: Verpauperde panden op het middengedeelte van de Voorstraat. Inmiddels heeft de gemeente er, om cosmetische redenen, schotten met graffiti-kunstwerken omheen geplaatst. (Foto AD)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s