Harry


Harry_pasfotoHij heet Harry, maar iedereen noemt hem Herrie, omdat hij zo druk en luidruchtig is. Al bijna dertig jaar scharrelt hij in Dordt rond, maar zijn Haagse tongval wil hij maar niet kwijt raken. En dus kan ik weer eens de vinkentering krijgen als ik even geen kleingeld op zak heb om zijn drankfonds te sponsoren. ,,Mooie klootviool ben jij… Je weet toch dat ik altijd hier sta. Daar kejje dan toch wel effe rekening mee haûwe?’’ Ik voel me niet beledigd, want ik weet hoe de dakloze Harry in elkaar steekt. Geloof het of niet, zijn scheldkanonnades zijn nooit écht onvriendelijk bedoeld; het is gewoon zijn manier van communiceren.
Volgens Harry’s (,,Ik ben Hagenees en géén Hagenaar’’) wás ik al een gesjeesde ‘praufessor’, (vanwege mijn ronde brilletje), ben ik een verrekte aambeienkweker, want ik doe zittend werk, en nu ben ik dus ook een klootviool, vanwege dat gemiste eurootje. Ik kan het hebben, als is het alleen al om dat mijn eigen vader en opa zaliger zelf ook een ooievaartje in hun blazoen droegen.
Als ik uit de supermarkt kom vraagt Harry me om een sigaret. Ik vertel hem dat ik sinds 1 oktober niet meer rook en krijg vervolgens wederom de wind van voren: ,, Joh, achtelijke kluîveduiker, denk je nou écht dat je langer gaat leven als je niet meer rookt. Nou, mooi niet… het voelt alleen maar langer aan’’, zegt hij, terwijl hij een baal shag uit z’n achterzak haalt en doodleuk een peuk begint te rollen. Nu is het mijn beurt om verontwaardigd te zijn. ,,Jij bedelt bij mij om een sigaret terwijl je zelf shag bij je hebt. Mooie bedrieger ben jij.’’ Harry verblikt of verbloost niet en zegt: ,,Nou, bedriegâh is wel een héél groot woord hoor. Je moet het gewoon als een spaaractie zien… elk gebietst peukie is weer een half biertje. Weet je trouwens wat de beste manier is om met roken te stoppen?’’ Ik kijk hem vragend aan. Harry neemt nog een trekkie en zegt: ,,Gewoon d’r mee ophouwe.’’
,,Fijne tip Harry’’, antwoord ik… met mijn middelvinger.

Afbeelding: Uit de stripreeks Haagse Harry, getekend door de in 2014 overleden Marnix Rueb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s