Titels en trofeeën


prijzen2Niet dat ik ze allemaal even serieus neem hoor… al die prijzen en prijsjes die wij op dit eiland zo nu en dan in de wacht slepen en al die ‘hitparades’ waarop we als stad figureren of floreren. Toegegeven, titels en trofeeën kúnnen best nuttig zijn, want ze leveren de stad wat extra media-aandacht op; zoiets kan het toerisme een prettige impuls geven en da’s natuurlijk lekker voor middenstand en horeca. Andere prijzen leveren hooguit een gevoel van trots op en daar is ook niks mis mee. Toch hou ik bij sommige ‘wedstrijdjes’ mijn bedenkingen. Verdienden we die titels nou écht of wonen we ze louter en alleen uit dank voor deelname? Zo legde Dordt ooit beslag op de titel ‘Groenste stad van Nederland’ en scoren we al jaren achtereen hoge ogen in verkiezingen als ‘Meest gastvrije stad’, ‘Beste weekmarkt’, ‘Beste Evenementen’, ‘Beste snackbar’ en ‘Stad met meest gewaardeerde hotels.’ Prachtig allemaal, maar laten we eerlijk zijn, het zijn toch vooral ‘gun-prijsjes’… leuk voor wat aardige stukjes in de krant, leuk ook ter stimulatie van bestuurders, ambtenaren, ondernemers en inwoners en vooral een goed excuus om (óók prima) gezamenlijk het glas te heffen. Als krant doen we er trouwens lekker aan mee: we vergelijken oliebollen, terrassen en ziekenhuizen en over een kleine anderhalve maand maken we, voor het derde jaar op rij, bekend wie zich Dordtenaar van het jaar 2017 mag noemen.
Maar nu mijn punt: nog geen twee jaar geleden werd Dordt, na Rotterdam, tweede in de verkiezing Beste Binnenstad van Nederland. Mooi, schreef ik destijds, vooral ook omdat je vanaf die plek het beste uitzicht hebt op die gedroomde nummer 1-positie. Maar wat blijkt? In deze ‘hitparade’ zijn we nu kennelijk dermate ver teruggezakt dat het bijna een straf lijkt om Dordtenaar te zijn. Onzin natuurlijk. Hoe kritisch ik zelf – al dan niet beroepshalve – ook mag zijn, een dergelijke ‘terugval’ (in twee jaar tijd naar plek 35) kan nóóit de realiteit weerspiegelen.
Maar ach, ik schreef het al eerder: lijstjes zijn héél belangrijk… vooral als je er zelf zo hoog mogelijk op staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s