Traditie


vuurwerk1Het is een doffe knal in de late avond die de buurt naar buiten lokt. Iemand heeft zwaar vuurwerk in de glasbak gemieterd en de drie metalen pijpen, die op het hoekje bij de Vriesebrug uit de grond steken, zijn nu heftig rokende schoorsteentjes. ,,Zal ik de brandweer bellen?’’ vraagt een buurtbewoonster aan een groepje druk met elkaar delibererende omstanders. ,,Nee hoor, niet nodig, er kan niks verbranden daarbinnen en het houdt vanzelf wel weer op met roken’’, concludeert een van hen. Het is nog geen december en in mijn buurt knallen de ramen zo nu en dan alweer bijna uit de sponningen. De poort van de Kromme Elleboog, waar ik tegenover woon, is immers een aantrekkelijke ‘knalplek’ want het galmt er zo lekker.
Na nog drie knallen, nu vanuit de parkeergarage, trekt Blafmans al jankend de riem strak. Hij wil naar binnen… onder de tafel en wel zo snel mogelijk. En natuurlijk wil ik mijn viervoeter troosten, maar volgens een ‘kenner’ uit mijn omgeving moet ik dat vooral niet doen. ,,Dan cultiveer je als het ware zijn angst en maak je die alleen maar groter.’’ Hij zal wel gelijk hebben, maar ik zie mijn hond lijden en probeer zoiets maar eens te negeren. Terwijl Blafmans me naar de voordeur trekt vervloek ik het vuurwerk. Eenmaal binnen (snoepje voor Blafmans, Bokbiertje voor de baas) neemt de rust weer de overhand. Ooit, als jochie, stak ik graag knallers af en nu betrap ik me op de gedachte dat ik het niet zo erg zou vinden als de binnenstad, net als hartje Heerjansdam, een vuurwerkvrije zone zou worden. Waarom? Omdat er té veel handjes en oogjes verloren gaan, omdat het risico op grote branden in de historische binnenstad relatief hoog is, omdat er té veel gesloopt en verbrand wordt, omdat het gebruik van illegaal vuurwerk meer en meer gemeengoed wordt, omdat ouderen niet meer naar buiten durven, omdat huisdieren trauma’s oplopen en omdat bijna niemand zich nog houdt aan de ‘afgesproken’ afsteektijden. Wat ooit een leuke traditie was, is vandaag de dag eigenlijk gewoon niet ‘leuk’ meer.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s