Hobbylobby


huntersDe jacht op reeën op het Eiland van Dordrecht moet stoppen vindt de Dordtse Netty Dekker, want daar is, zo stelt zij in een brief aan gedeputeerde Hans Weber van de provincie Zuid-Holland, simpelweg geen noodzaak voor. Ik ben het daar volledig mee eens: jagen in Nederland, en al zeker in deze regio, is anno 2017 gewoon niets anders is dan een wrede hobby van malle Rambootjes met een, mijns inziens, veel te sterke lobby. Jagers willen ons doen geloven dat de jacht een onmisbaar onderdeel van het natuurbeheer is in dit kleine en dichtbevolkte landje, maar dat is gewoon niet waar: al véél te lang weet de Koninklijke Nederlandse jagersvereniging de samenleving te misleiden met ‘stichtelijke’ verhalen over dat ó zo ‘bedreigende’ wild, dat onze boomgaarden leegvreet, onze gewassen vertrapt (en opvreet), onze kippen jat en ons autoverkeer in de weg loopt. En dus, zo luidt het eeuwige jagerscredo: ‘Afknallen die handel, wij doen het graag… wij doen het voor u.’
Ja hoor, tuurlijk, want voor je het weet halen die Bambi’s, Reynaarts en Pumba’s ook nog eens uw koelkast leeg en gaan ze er met uw lief of uw flatscreen vandoor.
Als u nu tot de conclusie komt dat ik niet zoveel met jagen en jagers op heb, dan heeft u mijn boodschap goed begrepen. Ik zie jagers niet als de ‘redders’ van onze natie; het zijn gewoon hobbyisten die er schik in hebben om beestjes om te leggen. Kijk, als ze dat nou gewoon toegeven dan zijn het, in mijn optiek, ook eikels, maar dan zijn ze in ieder geval wél eerlijke eikels. Vanuit het oogpunt van gewasbescherming en verkeersveiligheid is jagen in dit land helemaal niet nodig. Onze gewassen zijn prima te beschermen met hekken en afzettingen en als die niet helpen zijn er ook nog voldoende andere ‘wild-verjagende’ middelen, zoals reukstoffen, drones en geluidseffecten. Ook in het kader van ‘faunabeheer’ bestaan er ruimschoots voldoende alternatieven. Overigens, in deze regio doet geen enkele van de door jagers aangegeven argumenten opgeld; er is hier immers dermate weinig wild dat er nauwelijks sprake van overlast is.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s