Karakter


leaving-the-cityMet het oog op de toekomst is het link dat Dordrecht van alle 100.000-plus-gemeenten in Nederland op dit moment de enige stad is met een teruglopend inwonertal. Niet letterlijk met die woorden, maar wél met die achterliggende gedachte onderstreepte de Dordtse burgemeester Wouter Kolff de noodzaak om op dit eiland de komende 25 jaar ruim 10.000 nieuwe woningen te realiseren. Een begrijpelijk streven, want een stad die niet groeit loopt het gevaar een stad met minder en ‘mindere’ voorzieningen te worden. Zó’n stad wordt, vooral door jongeren, uiteindelijk (méér nog dan al het geval is) definitief de rug toegekeerd. Tel daar de vergrijzing bij op (we sneuvelen hier nog nét niet bij bosjes) en wat hou je dan over? Jawel, een spookstad.
Nu is groei niet áltijd de oplossing voor álle problemen, maar voor dit krimpende Dordt ligt (ook al gaat het nóg zo langzaam) wel degelijk het gevaar van kwalitatieve achteruitgang op de loer. Voor mij persoonlijk hoeft Dordt nou ook weer geen heuse ‘big city’ te worden hoor… het huidige formaat bevalt me uitstekend. Om met Toon Hermans te spreken: ‘Ik hou van Parijs, ‘k Hou van Londen, in The Plaza in New York lag ik in bad, San Francisco heb ik altijd mooi gevonden, maar ik ben iemand van een kleine stad.’
Nu zijn we, landelijk gezien, met 118.000 inwoners natuurlijk geen kleine, maar een middelgrote stad, maar u begrijpt wat ik bedoel. Dordt heeft door de jaren heen altijd een enigszins dorps karakter kunnen houden, waardoor een mens hier niet snel in de anonimiteit verdrinkt. Met nog eens 14.000 Dordtenaren erbij zal dat karakter nou toch ook weer niet wézenlijk veranderen.
Er moeten dus woningen bij, alleen de vraag is: waar? En daar zit ‘m nou precies het probleem want een eiland (en dat zijn we nu eenmaal) kent immers grenzen. Het idee van Kolff om de spoorzone eens nader onder de loep te nemen vind ik de moeite van het onderzoeken waard. Alleen vraag ik me af: hoe zit het dan met die giftreintjes die straks ‘full steam ahead’ langs yuppengevels denderen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s