Ziel


VD2

Wat is de ideale herbestemming voor het V&D pand? Al meermalen legde ik die vraag vanaf deze plek bij u neer en nog altijd druppelt mijn mailbox gestaag vol met leuke en soms gekke ideeën en ideetjes. De gemeente wordt daarin vaak als ‘ze’ aangeduid… in de trant van : ‘ze’ moeten er dit of dat in doen, of ‘ze’ moeten er zus of zo van maken. Probleem is echter dat de gemeente over die nu alweer twee jaar leegstaande kolos (tijdelijke ‘bewoning’ door Hema en kerstwinkel even niet meegeteld) op zich niet zo héél veel te vertellen heeft. Het voormalige V&D-gebouw is immers geen gemeentelijk bezit, maar eigendom van een vastgoedbedrijf en kennelijk is het voor zo’n ‘grootgrondbezitter’ fiscaal niet zo heel onaantrekkelijk om lekker een potje te gaan zitten afwachten welke potentiële huurder er ooit eens een keertje komt binnen wandelen. Maar dát duurt me nu toch écht al véél te lang. Waarom? Omdat die alweer twee jaar durende leegstand van dit beeldbepalende pand in het hart van de binnenstad uiteindelijk stukken desastreuzer is voor winkelstad Dordt dan voor die vastgoedgigant. Waarom? Omdat leegstand op de lange duur een negatieve uitwerking krijgt op de directe omgeving. Waarom? Omdat leegstand nu eenmaal leidt tot verpaupering en omdat verpaupering uiteindelijk weer tot nieuwe leegstand leidt. Als zo’n negatieve spiraal zich eenmaal  heeft ingezet wordt het steeds moeilijker om het tij nog te keren. Ik vind dan ook dat nu de tijd is aangebroken voor een wat minder afwachtende houding van de gemeente, die kennelijk nog altijd (en misschien wel tegen beter weten in) hoopt dat er op een mooie dag in mei een grote winkelgigant gaat toehappen. Ik heb daar zo mijn twijfels over en volgens mij moet het toch mogelijk zijn om die vastgoedreus daar wat dwingender op aan te spreken. Een combinatie van woningen, hotelkamers, een overdekte markt, een bibliotheek, trendy winkeltjes, ateliers, een debatpodium, een presentatieruimte voor bedrijven en gemeentelijke diensten en wát al niet meer, kan van die nu slapende betonkolos een ware ‘ziel van de stad’ maken. Zet dáár nou eens op in.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s