Nooit genoeg…


jvb

Door bezwaren van omwonenden is de bouw van appartementencomplex De Johan van Beverwijck op de plek van het ANWB-pand zó vertraagd dat de bouwkosten flink zijn opgelopen. Daardoor vallen de appartementen duurder uit.
De tekst die u zojuist las stond afgelopen donderdag letterlijk in mijn krant… zonder aanhalingstekens dus. En dat vind ik vreemd, want het betreft hier geen feitelijke gevolgtrekking, maar een conclusie die, al dan niet geparafraseerd, geheel en al voor rekening komt van de projectontwikkelaar. Welke projectontwikkelaar? Wacht even, u mag drie keer raden en ik geef u wat hints: in gemeentelijke wandelgangen wordt de man vaak aangeduid als Rupsje Nooitgenoeg en zijn naam begint met ‘Van’ en eindigt met ‘Pelt.’ Ja, die dus.
Even terug naar die tekst nu: het is dus, als ik Van Pelt begrijp, de schuld van de omwonenden dat de appartementen die hij op de Spuiboulevard wil gaan neerzetten straks duurder uitvallen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Hun begrijpelijke bezwaren – dat ding wordt loeihoog en dat zien heel veel omwonenden niet zitten – zouden de bouw zodanig vertragen dat de aspirant-kopers straks een hogere rekening gepresenteerd krijgen. Tuurlijk… en aids krijg je van bijen en als je rood haar hebt dan had je ouweheer roest in z’n pijp. Wat een stuitende brutaliteit zeg. Volgens mij (en dat wéét elke projectontwikkelaar) bestaan er gewoon wettelijke procedures om, tegen welk bouwplan dan ook, bezwaren aan te tekenen en daar staan ook termijnen voor. Zoiets wordt door een projectontwikkelaar gewoon ingecalculeerd. Dat die appartementen wellicht duurder worden heeft dan ook niks met die bezwaren te maken, maar simpelweg met de door Van Pelt gewenste winstmarge. Beetje laag om dat vervolgens op de bezwaarmakers af te schepen… daarmee veroorzaak je vooral verdeeldheid (je zet potentiële kopers en omwonenden tegen elkaar op) en breng je ook nog eens de gemeente, die je onder het motto ‘meer meters is meer opbrengst’ tóch al het vel over de oren trok, ernstig in verlegenheid.
Bouwen met wat meer liefde voor de stad en wat minder gedreven door hebzucht, beste Rupsje Nooitgenoeg, gaat sowieso meestal een stuk vlotter.

Afbeelding: artist impression van het te bouwen appartementencomplex Johan van Beverwijck aan de Spuiboulevard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s