Harm


Mail-carrierHarm afficheert zich al jaren als kunstenaar maar is gewoon een werkloze met een sjieke smoes. Mij maakt dat meestal niet uit. Ik vind werkloosheid geen schande en mijn stad telt veel zelfbenoemde ‘kunstenaars’ van wie ik weet dat ze aan hun, hooguit hobby, nog nooit een cent verdiend hebben. Verder begrijp ik dat het in de kroeg een stuk interessanter is om te roepen dat je kunstenaar bent, in plaats van te moeten melden dat je al héél lang‘in between jobs’ zit. Ik heb dan ook zelden de neiging om daar doorheen te prikken, omdat ik niemand zijn of haar zorgvuldig aangemeten imago misgun. Bij de niet bijster sympathieke Harm heb ik daar wél moeite mee. Al zo lang ik hem ken presenteert hij zich als kunstschilder, filmmaker en schrijver, maar nog nooit heb ik ook maar enig bewijs gezien dat zijn zelfbenoemde ‘status’ rechtvaardigt; geen boek, geen film, geen kunstwerk. Harm zit alleen maar in de kroeg te mopperen en heeft volgens mij nog nooit ook maar iets geschilderd of geschreven. Nu zit ik daar, zoals ik al aangaf, normaalgesproken niet mee, ware het niet dat Harm intussen wél volcontinu loopt te braniebrallen over allerhande vage prestigieuze kunstprojecten die hij in verre landen (,,Daar word ik wél begrepen’’) zou hebben opgezet. ,,Dat kutkrantje van jou heeft daar dan nog nooit enige aandacht aan besteed’’ luidt dan steevast zijn verwijt. Meestal zwijg ik dan, maar nu had ik er toch écht even mijn buik van vol. ,,Maar Harm, als ik je naam ‘googel’ kom ik over jou en je internationale projecten helemaal niks tegen… hoe zit dat dan?’’
Harm moest ineens héél dringend weg, Bij de deur draait hij zich om en briest: ,,Ik ben nu met iets bezig jongen… je gaat me straks nog smeken of je daarover mág schrijven. Je hoort nog van me.’’
Dat was twee jaar geleden. Gisteren kwam ik Harm tegen in Wielwijk… als postbode, een eerzaam beroep trouwens. Toen ik hem groette schoot hij wat rood aan en zei: ,,Ook kunstenaars moeten eten toch?.’’
Gelijk heeft ‘ie… hetzelfde geldt voor postbodes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s