Regeltje


persDe laatste jaren volg ik gemeenteraadsvergaderingen, zittend achter mijn bureau, via de live-stream op het internet. Die ‘luxe’ (van de beschouwende columnist) hebben de verslaggevers van mijn krant niet. Zij zijn, zo vaak als mogelijk, aanwezig tijdens raadsbijeenkomsten en geloof me, dat is behoorlijk stressvol, want deze krant ‘zakt’ al rond een uurtje of tien ’s avonds en voor die tijd willen mijn collega’s u  ‘all the news that’s fit to print’ graag in uw ochtendkrantje kunnen ‘opdienen.’ Om een gedegen verslag te kunnen schrijven heb je als verslaggever wel eens een nadere toelichting of een reactie nodig. In de jaren dat ik zelf nog zo’n beetje dag en nacht rond die vergaderzaal cirkelde was dat geen enkel probleem: lokale politici waren meestal wel aanspreekbaar en als de vergadering even stil lag dan kwam je even van de perstribune voor een babbeltje met een wethouder of een raadslid. En als je dan nóg wat meer duidelijkheid nodig had dan dronk je, tijdens een pauze gewoon even een bak koffie met deze of gene in de centrale hal of in een van de fractiekamers. Dat is inmiddels veranderd, want vorig jaar werden opeens de regels aangescherpt omdat enkele raadsleden zouden hebben aangegeven zich niet behaaglijk te voelen met journalisten die, tijdens schorsingen, de vloer op komen en zomaar eens een blik zouden kunnen werpen op iPads en aantekeningen. Wat een onzin zeg. Bijkomend probleem is dat de raadsleden, bij schorsingen en aan het eind van de vergadering, niet zelden in een halletje aan de achterkant van de vergaderzaal verdwijnen. Zij hoeven dan niet meer ‘langs’ de pers (zoals bijvoorbeeld in de Tweede Kamer) en dan is elk contact verder uitgesloten.
Mijn conclusie, beste raadsleden: wees niet angstig, doe niet zo formeel of erger nog… gewichtig. Jullie zitten daar namens ons, inwoners van deze stad en die ‘lastige persmuskieten’ doen gewoon hun best om de boodschap, ja óók uw boodschap, zo nauwgezet mogelijk over te brengen. Vanaf deze plek roep ik burgemeester Kolff dan ook op om dat, destijds door zijn voorganger Brok ingestelde ‘formaliteitsregeltje’, weer snel terug te draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s