Skaeve Huse


angryHistoricus Maarten van Rossem omschreef Facebook onlangs als een trapveldje voor zwakbegaafden. Nou gaat dát me te ver, al moet ik erkennen dat veel notoire toetsenbord-mopperaars zich in hun eeuwig durende klaagzang over van alles en nog wat, zelden laten weerhouden door een gebrek aan feitenkennis. Laat ik het zó zeggen: ik ken schapen die langer nadenken voordat ze blaten en honden die argumentrijker blaffen dan veel notoire Facebookreaguurders. Kortom, die verbale, meestal premature zaadlozingen op de (a)sociale media scheppen een vertekend beeld van de werkelijkheid. Niks deugt; de politiek niet, mensen met ideeën niet, minderheden niet, andersdenkenden niet, moslims al helemaal niet, de krant niet, het weer niet, de tv niet, de bus en de trein niet… nee, alles is zwaar naatje, om het maar eens op z’n Dordts te zeggen. Neem nou die Skaeve Huse, die op een loos stukje grond op de Kerkeplaat worden neergezet. Dat zijn een soort container-achtige woninkjes waar straks (onder begeleiding) wat mensen komen te wonen die het, laat ik ‘t vriendelijk zeggen, moeilijk vinden om in deze complexe en sterk gereguleerde samenleving een beetje mee te kunnen komen. Het zijn die mensen waarvan je er, tot voor kort, een aantal onder de Zwijndrechtse brug aantrof… mensen inderdaad met soms alcoholproblemen en soms ook met een drugsverleden. Hebben die mensen hulp en zorg nodig? Sommigen wel, maar ze mijden die zorg… ze willen liever een beetje met rust gelaten worden en geloof me, ze laten u liever ook met rust. Ik ben eens gaan uitzoeken hoe dat bij vergelijkbare projecten verliep en wat blijkt: de Skaeve Huse die eerder al in veel Deense steden, maar ook in Rotterdam, Tilburg en Leidsche Rijn zijn neergezet, hebben nergens tot overlast van enige betekenis geleid. Al dat gezever is dus op niets gebaseerd… behalve dan op angst en onwil als gevolg van kennisgebrek. Laten we nou blij en trots zijn op het feit dat we een paar minder fortuinlijke mede-Dordtenaren straks een dak boven hun hoofd en wat innerlijke rust kunnen aanbieden. Zet trouwens ook even een raampje open, want het begint een beetje zuur te ruiken op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s